Prošle su 44 godine od objavljivanja pesme Bohemian Rhapsody (Boemska rapsodija), a njene stihove i dalje pevuše sve generacije. Više od tri decenije se prepričavaju utisci sa čuvenog rok koncerta Live Aid.

Fredi Merkjuri i njegov način života su i dan danas ostali nerazrešena enigma, iako je Fredi tragično preminuo pre 27 godina. Ovo su samo neki od razloga zašto su članovi grupe Queen legende. Nije ni čudo što je Rami Malek, kada su mu ponudili ulogu Fredija Merkjurija u biografskom filmu o ovoj grupi rekao da se oseća kao da su mu uperili pištolj u glavu.

Malo mi je falilo da ne odem u bioskop da odgledam Boemsku rapsodiju, iako obožavam grupu Queen i Fredija. Nisam želela da se razočaram. Ipak, odlučila sam da odem na projekciju bez očekivanja. Bio je to jedan od najboljih osećaja  – kada odete u bioskop bez ikakvih očekivanja, a izađete oduševljeni filmom. I jedva čekate da ga svima preporučite.“Oni jesu legende”, pomislila sam.

You’re a legend, Fred.

-We are all legends!

(Ti si legenda, Fred.
– Svi smo mi legende!)

Kako je Malek postao Fredi

Prvo što mi je palo na pamet kada sam čula da se snima film je –  neko će morati da glumi Fredija. Ko je dorastao tom zadatku? To je pitanje od milion dolara. Ali, mislim da ni sam Fredi ne bi odabrao boljeg. I Rami Malek je bio iznenađen kada su mu producenti ponudili ulogu. Uočili su ga u seriji Mr. Robot gde glumi lika koji je uvek u istoj odeći, nema nikakve veze sa muzikom i scenskim performansom – sušta suprotnost Frediju, modnoj ikoni i čoveku kojeg mnogi smatraju za najboljeg muzičara i izvođača svih vremena.

Roger, there’s only room in this band for one hysterical queen.

Rodžere, u ovom bendu ima mesta samo za jednu histeričnu kraljicu.
Brajan Mej i Gvilim Li / Foto: Youtube/Printscreen/21CenturyFox

Malek je ipak odlučio da se uhvati u koštac sa ovim zadatkom. Uzimao je časove pevanja i sviranja klavira. Satima je gledao nastupe kako bi naučio i Fredijeve scenske pokrete. Znao je da je ovo ozbiljna uloga. Čak je, kako bi fizički što više ličio na Fredija, dobio nove zube.

Naime, Fredi je imao 4 zuba viška. Verovao je da u tome leži tajna njegovog vanserijskog talenta. Malek je dobio lažne zube nekoliko meseci pre početka snimanja kako bi se navikao na njih. Nosio ih je na pauzama snimanja serije Mr. Robot.  Zube je na kraju pozlatio i sačuvao za uspomenu.

Bez sumnje je Maleku ovo ostvarenje odskočna daska u karijeri. Njegova gluma svakako je jedan od glavnih razloga što je film postigao ogroman uspeh. Ne ustručavam se da kažem – mene je kupio i mislim da zaslužuje svako priznanje.

Iako je lik Fredija u prvom planu, ostatak glumačke postave je efektno dočarao druge članove grupe. U ulozi legendarnog bubnjara, Rodžera Tejlora, našao se Ben Hardi, dok je lik čuvenog basiste, Džona Dikona, izneo glumac Džozef Macelo. Ipak, jedna od najupečatljivijih karakteristika filma  je neverovatna sličnost u fizičkom izgledu između dobro poznatog gitariste Brajana Meja i glumca koji ga tumači, Gvilima Lija.

Rodžer Tejlor i Brajan Mej su radili na filmu, tako da je svaki delić filma morao da dobije njihov blagoslov. Džon Dikon, iako je rekao da podržava projekat, nije želeo da učestvuje. On nije deo projekata grupe od Fredijeve smrti. Za njega je to bio kraj ere.

A da li je priča tačna?

Film, svakako, obiluje hitovima grupe Queen. U nekim trenucima ćete se osećati kao da ste na koncertu. Razumljivo, nisu se baš svi hitovi našli u filmu, ima ih bezbroj. A i film bi onda trajao najmanje 6 sati. Mada, i sama pesma Boemska rapsodija traje 6 minuta, što je u vreme kada je nastala bilo nesvakidašnje. Baš kao i Fredi.

Kritičari i gledaoci nisu mogli da ne uoče da su neke činjenice u filmu izmenjene. Upravo je to bila jedna od glavnih primedbi na film. Zbog toga je američki časopis Rolling Stone objavio listu svih nepoklapanja sa “pravom pričom” grupe Queen. Na primer, jedna od njih je (spoiler alert) ta da se grupa nikada nije potpuno raspala, kao što je veoma dramatično predstavljeno u filmu. Celu listu možete pogledati ovde.

Rami Malek kao Fredi Merkjuri / Foto: Youtube/Printscreen/21centuryfox

Nezadovoljstvo zbog “izvrtanja” nekih činjenica je potpuno razumljivo. Međutim, meni ovo nije pokvarilo celokupan utisak. Kao što je i sama ekipa koja je radila na filmu više puta naglasila, ovo nije dokumentarac. Zbog toga smatram da je višak slobode opravdan.

Boemska rapsodija je film za koji se tražila karta više. Nakon samo nekoliko meseci prikazivanja ostvario je rekordnu gledanost. Svakako da je snimanje ovog filma bio izuzetno težak zadatak. Veliki je zalogaj snimiti film o jednoj od najpoznatijih muzičkih grupa na svetu. Treba zadovoljiti na milione obožavalaca, što je, maltene, u domenu naučne fantastike. Zato vam ja preporučujem da odgledate film i procenite sami – da li je film preneo suštinu, ili je zalogaj ipak bio preveliki?

Jedno je sigurno, film je potvrdio mišljenja mnogih – oni će zauvek ostati legende.

Piše: Sanja Bajić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Sanja Bajić

Sanja je student matematike i buduća profesorka. Jako voli muziku, a najviše sluša Queen, The Smiths i Vladu Divljana. Uglavnom piše o filmovima, a autorka je i nekoliko pesama.