Ove nedelje u Kulturnom centru GRAD počinje novi program – Booking, umetnička platforma koja će se baviti predstavljanjem književne domaće i regionalne produkcije, negovanjem stvaralaštva mladih, ali i iskusnih stvaralaca domaće književne scene, uz praćenje aktuelnih tema iz oblasti književnosti, ali i povezivanja sa drugim vrstama umetnosti.

U sredu, 16. juna. sa početkom u 19 sati prvi u nizu Booking pod nazivom „Mladi Dis” ugostiće četiri pesnikinje – Milicu Špadijer, Mašu Seničić, Aleksandru Jovanović i Milicu Rosić, laureatkinje književne nagrade „Mladi Dis” koja se godinama unazad dodeljuje za najbolji pesnički rukopis na završnoj manifestaciji „Disovo proleće” u Čačku.

Pored toga što će nam govoriti o ovoj nagradi, mlade pesnikinje čitaće nam svoju poeziju, govoriti o svom stvaralaštvu, ali i o savremenoj domaćoj književnoj sceni, a čućemo i odlomke njihovih omiljenih autora.

Sutradan, u četvrtak, 17. juna. od 19 sati u okviru ovog programa biće predstavljena nova zbirka poezije pesnikinje, scenaristkinje i dramske spisateljice Milene Marković „Deca” objavljena u izdanju IK LOM, na kojoj će, pored autorke govoriti urednik IK LOM Flavio Rigonat i pesnik Zvonko Karanović.

***
Milena Marković rođena je 9. aprila 1974. u Zemunu. Diplomirala je na FDU, na odseku dramaturgija 1998. u Beogradu.

Bibliografija: Pas koji je pojo sunce (2001); Istina ima teranje (2003) 3 drame (2006); Crna kašika (2007) Ptičje oko na tarabi (2009);Pre nego što sve počne da se vrti (2011); Pesme (2012) Drame (2012); Pesme za žive i mrtve (2014); Zmajeubice (2014) Pesme za žive i mrtve, sabrane pesme (2017) Izvedene drame: Paviljoni – kuda idem, odakle dolazim i šta ima za večeru (2001); Šine (2002); Nahod Simeon (2006); Brod za lutke (2006); Šuma blista (2008); Zmajeubice (2014); Deca radosti (2016); Pet života pretužnog Milutina (2018); Livada puna tame (2019) Realizovani scenariji za igrane filmove: Sutra ujutru (2007); Beli beli svet (2009); Otadžbina (2016); Živ čovek (2020); kao i za dokumentarni film Rudarska opera (2007) Nagrade: Specijalna nagrada u Beču za najbolje drame sa ex-Yu prostora; tri nagrade Sterijinog pozorja za najbolji dramski tekst (Nahod Simeon, Brod za lutke i Zmajeubice), kao i nagrade za dramsko stvaralaštvo „Borislav Mihajlović Mihiz“, 2007. i „Todor Manojlović“, 2009. povodom drame Brod za lutke. Za knjigu 3 drame dobila je nagradu „Miloš Crnjanski“, za knjigu Ptičje oko na tarabi nagrade „Biljana Jovanović“ i „Đura Jakšić“, kao i nagradu „Pero Despota Stefana“ za poeziju 2014.

Milica Špadijer (1989), rođena dva dana nakon pada Berlinskog zida, kako kaže, tako i živi. Završila je Filološku gimnaziju, osnovne i master studije na Katedri za klasične nauke na Filozofskom fakultetu, a trenutno je na doktorskim studijama Fakulteta dramskih umetnosti. Radi kao novinarka, prevodilac sa grčkog jezika, profesorka grčkog i latinskog i piše za nekoliko internet portala. Dobitnica nagrade „Mladi Dis” za 2019. Objavila je zbirku poezije Šar-planina.

Maša Seničić (1990) rođena je u Beogradu. Scenaristkinja je i pesnikinja. Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i pod okriljem iste institucije završila Master studije Teorije dramskih umetnosti i medija. Sarađivala je na različitim domaćim i međunarodnim projektima, pre svega na filmu i u pozorištu, kao autorka i saradnica. Ko-selektorka je programa Hrabri Balkan u okviru Festivala autorskog filma, kao i jedna osnivača i koordinator programa Filmkulture, a kao predavač radila je na različitim edukativnim projektima iz oblasti audiovizuelne kulture (Kritični kamp, Mali film…). Piše prozu i poeziju koju objavljuje u zbornicima, antologijama i publicistici, a njena prva zbirka pesama pod naslovom „Okean” nagrađena je „Mladim Disom” za 2015. godinu, dok je druga, „Povremena poput vikend naselja” objavljena u izdanju IK Treći trg.

Aleksandra Jovanović (1996), scenaristinja, dramaturškinja i pesnikinja, diplomirala je i masterirala Dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Trenutno je na doktorskim studijama. Objavila je roman za decu i mlade, “Crna Ptica”, u izdanju Kreativnog centra, koji je nagrađen nagradom Politikinog zabavnika, kao i nagradom “Malen cvet” za 2020. godinu. Za pesnički prvenac “Jagma”, dobila je nagradu “Mladi Dis”, takođe za 2020. godinu. Trenutno priprema drugu zbirku poezije.

Milica Rosić (1996), absolvent je srpske književnosti i jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu. Bila je polaznica radionice kretivnog pisanja koju je u Domu kulture Studentski grad vodio pesnik Zvonko Karanović. Osvojila je drugo mesto na konkursu „Brankova pohvala svetu” i ovogodišnja je dobitnica nagrade „Mladi Dis”.

Cena karte & podrška Booking sceni: 100 RSD

Facebook event Booking #1: https://www.facebook.com/events/883153935747774
Facebook event Booking #2: https://www.facebook.com/events/276012527650868

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
1
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.