Studentska organizacija ESTIEM, lokalna grupa Beograd, jubilarni deseti put zaredom organizuje projekat “Budi Coolturan”, koji će se održati u periodu od 16. do 18. oktobra 2020. godine u prostorijama event centra “Fabrike”.

Projekat “Budi Coolturan” ima za cilj da podigne svest mladih o kulturi, ali i da njegovim učesnicima predoči njeno drugačije viđenje.

“Nastavljajući tradiciju od prošle godine, trudili smo se da obuhvatimo što više dimenzija kulture, kao što su umetnost – film, muzika, književnost, ples i vizuelne umetnosti, ali i svakodnevni život, moda, psihologija, filozofija, istorija, sociologija i teologija. Cilj nam je da to uradimo na što interaktivniji, zanimljiviji i kreativniji način, te se koncept ovogodišnjeg projekta zasniva na više različitih formi: panel, dvougao, intervju, radionice, izložbe, diskusije i debate”, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Ovogodišnji koncept projekta osmišljen je kao kulturni vremeplov.

Jedinstvenim putovanjem kroz dekade 20. veka učesnići će biti sprovedeni kroz kulturu od 70-ih godina, pa do danas.

Za samo dva dana, koliko traje projekat, govoriće se o tome šta je nekada predsavljala kultura i kako je ona uticala na današnjicu, a takođe i koje su razlike, a koje sličnosti. 

Vesele sedamdesete i malo osamdesetih

Prvi dan projekta učesnici će uroniti u čudesan svet 70-ih i 80-ih godina. Kroz priču stručnjaka i izvođača uz čije pesme i dan-danas uživamo, upoznaće se sa dva velika muzička pravca koji su obeležili te epohe. Takođe, slušaće o tome kako je tekao proces stvaranja filma kroz sve aspekte od živopisnih književnih dela, a i naučiti neke od čuvenih plesnih pokreta ovih epoha – moon walk, robot dance…

Devedesete

“Drugi dan smo posvetili novijim epohama – 90-im i modernom dobu, gde će, kroz inspirativan razgovor sa Draganom Bjelogrlićem, učesnici jedan na jedan čuti šta se sve dešavalo u muzici, na filmu, u književnosti, na televiziji, ali i na ulicama 90-ih. Takođe, imaće priliku da porazgovaraju sa mladim studentima, umetnicima, koji traže svoje mesto pod suncem u sadašnjoj kulturi”, navode organizatori.

Osim Dragana Bjeloglića, u projektu učestvuju i Dragi i Žika iz Yu grupe, Stanko Crnobrnja, Tihomir Stanić, Goran Marković, Divna Vuksanović i mnoge druge značajne licnosti iz sveta kulture.

Glavni cilj projekta “Budi Coolturan” je da svaki pojedinac, koji je deo kulturnog života današnjice, stekne kritičko razmišljanje o kulturi i da bude svestan da upravo on treba da bude željena promena u svetu, a da će to jedino postići širenju svoje svesti i znanja o kulturi.

Projekat okuplja sve studente Univerziteta u Beogradu koji žele da učestvuju u kulturnoj revoluciji i grade nove temelje kulture.

Prijave

Prijave za projekat su otvorene do 3. do 12. oktobra 2020. godine na zvaničnom sajtu oraganizacije. Sve informacije će biti dostupne, kako na zvaničnom sajtu organizacije, tako i na profilima na društvenim mrežama.


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
1
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.