U okviru francusko-srpske naučne saradnje u oblasti arheologije i u čast obeležavanja 70 godina Francuskog instituta u Srbiji, Institut za arheologiju u Beogradu i Univerzitet u Strazburu, uz podršku Francuskog instituta u Srbiji, organizuju izložbu Caričin grad: reprezentativni primer francusko-srpske naučne saradnje u oblasti arheologije.

Izložba je dvojezična (srpsko-francuska), a biće praćena i video sadržajima. Posetioci će moći da je vide u Francuskom institutu u Beogradu (Knez Mihailova 31), od 23. septembra do 10. oktobra 2021. Ulaz je slobodan, uz poštovanje epidemioloških mera zaštite.

Francusko-srpski istraživački projekat na lokalitetu Caričin grad (jug Srbije, 30 km od Leskovca, 8 km od Lebana) počeo je 1978. godine i predstavlja najstariji međunarodni naučnoistraživački projekat u oblasti arheologije u Srbiji. Ta plodna saradnja doprinela je boljem poznavanju jednog od najvažnijih vizantijskih lokaliteta u regionu Centralnog Balkana, koji se danas sa velikom sigurnošću može identifikovati kao legendarni grad Justiniana Prima. Grad je podigao car Justinijan (527-565) sa željom da ovekoveči mesto svog rođenja i izgradnjom tog novog duhovnog i administrativnog centra ojača unutrašnjost balkanskih provincija. Nova metropola bila je namenjena sedištima arhiepiskopije i prefekture Ilirika. Grad je živeo tek 80 godina…

Ovaj istraživački projekat od svog početka uživa veliku podršku Francuskog instituta, Ambasade Francuske u Srbiji, Ministarstva za Evropu i spoljne poslove Republike Francuske, kao i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz dragocenu pomoć opština Leskovac i Lebane, na lokalnom nivou.

Iskopavanja, koja na najvišem naučnom nivou zajedno sprovode istraživači Arheološkog instituta i  istraživačke jedinice „Arhimedes“ Univerziteta u Strazburu (pri Francuskoj školi u Rimu) modernizovala su se tokom godina. Danas, napredne tehnologije koje se primenjuju  u oblasti arheoloških istraživanja  omogućavaju upotrebu novih i dragocenih instrumenata za brži i efikasniji rad i obećavaju mnoga nova otkrića u budućnosti.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.