Premijerom filma „Časovi persijskog“, reditelja Vadima Perelmana biće otvoren 3. Međunarodni festival podunavske kinematografije.

Festival se održava od 11. do 16. septembra na tri lokacije u Smederevu.

Treće izdanje Dunav Film Fest-a otvoriće ratna drama koja je svoju svetsku premijeru imala na Berlinskom filmskom festivalu, gde je pokupila sve simpatije publike.

Film „Časovi persijskog“ nastao je po istoimenoj kratkoj priči nemačkog pisca Volfgana Kolhase. Vodi nas kroz život jednog mladog jevrejina tokom nemačke okupacije za vreme Drugog Svetskog rata. Njegova neobična snalažljivosti i lukavosti spasiće mu sopstveni život.

Kako bi preživeo u koncentracionom logoru, Žil, mladi jevrejin iz Belgije, lažno tvrdi da je Persijanac. Tamo nailazi na nemačkog upravnika logora koji će jedini da poveruje u njegove reči. Nekonvencionalno prijateljstvo se stvara između njih dvojice, kada Klaus traži od Žila da ga nauči presijski jezik za koji on samo pretpostavlja da zna.

Film je nastao u koprodukciji Nemačke, Rusije i Belorusij. Biće deo ovogodišnjeg takmičarskog programa, boreći se za glavnu nagradu festivala „Dunavska Lađa“. Pored filma „Časovi Persijskog“ u takmičarskog programu biće prikazano još šest filmova.

Festival će biti svečano otvoren 11. septembra od 19 i 30 časova u Malom gradu Smederevske tvrđave, a publika će i tokom narednih dana moći da prati najnovija filmska ostvarenja.

Pored Malog grada Smederevske Tvrđave i ove godine posetioci festivala besplatno će moći da gledaju filmove na Brodu Pristan, kao i na Karađorđevom trgu gde se tradicionalno prikazuju Klasici srpskog filma.

Foto: Dunav Film Fest


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.