Vanvremenska priča, tako je film “Čekajući varvare” koji je postupku je kandidature za najprestižniju filmsku nagradu Oskar opisao Andrea Iervolino na jučerašnjoj onlajn diskusiji.

Ovaj film rađen je po istoimenom romanu južnoafričkog nobelovca Džona Maksvela Kucija, koji je napisao i scenario. Režiju potpisuje proslavljeni kolumbijski reditelj Siro Gera, i ovo je njegovo prvo ostvarenje na engleskom jeziku.

Glavne uloge poverene su glumcima Džoniju Depu i Robertu Patinsonu, kao i Oskarovcu Marku Rajlansu.

Radnja filma „Čekujući varvare“ odvija se na granicama izmaštanog orijentalnog carstva, a u fokus stavlja večno pitanje odnosa starosedelaca i osvajača, „napredne civilizacije“ i „varvara“.

U naizgled mirnu pograničnu oblast carstva pod upravom ostarelog načelnika, koga tumači Mark Rajlans, iznenada stiže kontroverzni pukovnik Džol (Džoni Dep), koji svojom brutalnošću prema okolnim narodima, u načelniku budi sumnju i duh pobune protiv režima kojem i sam pripada.
Robert Patison u filmu

“Ključna stvar koja me je privukla ovom projektu jeste to što je poruka knjige i filma ‘Čekajući varvare’ vanvremenska. Iako se radnja ne odvija u stvarnom svetu, svako se sa njom može poistovetiti – kako pre 40 godina kada je knjiga napisana, tako i u današnje vreme”, rekao je Andrea Iervolino, producent filma i direktor produkcijske kuće Iervolino Entertainment.

“Trenutno smo u procesu nominovanja filma za Oskara, a iako je u potpunosti snimljen u italijanskoj produkciji, zvanični jezik filma je engleski i to mu daje mogućnost da bude kandidovan u glavnoj kategoriji. Sada nam samo ostaje da svetu dokažemo da su ‘Varvari’ dovoljno specijalni i drugačiji, te stoga i dostojni ove prestižne nagrade”, dodao je Iervolino.

Diskusiji je prisustvovao i Miloš Biković, čija produkcijska kuća Archangel Digital Studios sarađuje sa kompanijom Ievolina.

Biković je poželeo sreću Iervolinu u trci za Oskara.

“‘Čekajući varvare’ još jedan je primer toga da se Andrea uvek trudi da svojim filmovima prenese neku važnu poruku, te učini svet malo lepšim mestom”, rekao je Miloš Biković.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.