November 10, 2019

Četvrti Whisky Fair u Beogradu – upoznajte se sa kulturom i istorijom ovog napitka

Foto via Preventer

Četvrti put u Beogradu, tradicionalno u novembru mesecu, svi ljubitelji viskija i ostali hedonisti, imaće priliku da uživaju na još jednom Sajmu viskija. Poznati Whisky Fair ove godine održaće se 23. i 24. novembra 2019. godine u prostoru Beogradskog Marketa (Žorža Klemansoa 19).

Bogati program sajma će pored ponude degustacije preko 100 vrsta viskija, koje će se naći na jednom mestu, kao i do sada, moći da upoznaju istoriju i kulturu ovog vrsnog napitka. 

Pored dobro poznatih viskija iz Škotske, Irske i SAD-a, kao i popularnih brendova viskija koji su dostupni na domaćem tržištu, beogradska publika biće u prilici da degustira i neke egzotičnije varijante, kao što su, tajlandski, japanski ili kubanski viski. Ovo je prilika da se isprobaju različiti ukusi viskija iz celog sveta za dva dana.

Foto via Preventer

Dnevni program Whisky Fair-a obuhvata predavanja i radionice na kojima će eminentni poznavaoci viski kulture, sve zainteresovane bliže upoznati sa istorijom, razlikama među vrstama viskija i objasniti kako da iskoriste maksimum iz svake čaše viskija.

Viski je piće koje se pije sa stilom, pa je ceo događaj koncipiran oko ideje da se posetioci upoznaju s kulturom ispijanja viskija i poreklom svake flaše – odnosno, zemljom iz koje dolazi.

Ovo je ujedno i šlagvort za večernji program koji obuhvata degustaciju viskija koji dolaze iz celog sveta, te uživanje u njihovoj različitosti.

Sajam viskija je ove godine smešten u urbanoj zoni donjeg Dorćola, te svi koji požele da budu deo ove priče mogu da pronađu svoj kutak zabave. 

Duga tradicija, poreklo i duh ovog napitka, organizatora je inspirisala da posetiocima ponudi izuzetno bogat program, tokom dva dana trajanja. U uvek prikladnoj scenografiji, posetioci će uživati i u brojnim pratećim programima, a kroz zabavu će naučiti nešto i o popularnoj viski kulturi. 

Foto: Aleksandar Dmitrović

Zanimljivosti o viskiju:

Procenjuje se da je viski star preko 2500 godina, a preteča viskija – piće koje se tada nazivalo „arak“ potiče iz drevne Indije.

Viski u obliku koji danas znamo vezuje se za putovanja Svetog Patrika u Škotsku i smatra se da je on, osim o hrišćanstvu, pripovedao o načinima i svrsi destilacije.

Iako prvi značajniji i pisani tragovi o poreklu i nastanku „vatrene vode“ potiču iz Škotske, i to iz 1494. godine, debata o tome ko je izmislio viski i danas je aktuelna.

Irci ne prihvataju ovaj istorijski podatak, već smatraju da su upravo oni tvorci čuvenog pića. Kako najbolji viskiji i danas potiču iz Škotske i Irske, čini se da će ova borba za prisvajanje porekla trajati još neko vreme.

Foto via Preventer