Sinestezija čula, sinteza boja i vremena – to je ono što umetnik Marko Lađušić nudi posetiocima koji dođu na njegovu novu izložbu u Beogradu koja nosi naziv Megastrukture.

Izložba će biti otvorena 12. aprila u galeriji Drina, Andrićev venac 4 i trajaće do 25. maja.

Ciklus slika Megastrukture nastavak je i odraz evolucije idejnih procesa i usavršavanja jedinstvenog tehnološkog postupka u mediju slike proistekao iz Lađušićeve izložbe Haos od pre par godina. Umetnik konstruiše, zaokružuje a zatim dekonstruiše isti organski svet – uređeni haos u kome megastrukture čine momentum vremenskog i prostornog ritma.

Kolorit se oduvek Lađušiću bio važan u njegovom ekspresivnom stvaralačkom postupku. Po svojoj prirodi boje su naše iluzije. U ovoj seriji dolazi do tehnološkog napretka u kreiranju mat boje doprinoseći bogatstvu kontrasta svetle i mat površine.

Megastrukture nude izazov alternativne percepcije realnosti. Ovu izložbu karakterišu kompozicije velikih dimenzija, koje predstavljaju cikluse stvaranja, početak i kraj toka koji se ponavlja u nedogled, zalazak sunca koji je paradigma smrti ali i ponovnog rađanja u čijem postapokaliptičnom prostoru umetnik pronalazi jednu vrstu vitalnog osećaja za bežanje od pesimizma. 

Marko Lađušić je redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, bavi se slikarstvom, skulpturom i multimedijalnim performansom. 

Priredila: Miljana Miletić

Foto: Marko Lađušić – NBG


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.