Izložba „COLORFUL BOOKS“ Ivane Aranđelović biće otvorena u četvrtak, 23. maja u 20h u Kulturnom centru Baraka u Nušićevoj ulici. Nakon otvaranja će posetioci od 22h moći da kupe crteže, slike i printove u baru Vjeran Pas u Majke Jevrosime 11.

Izložba “COLORFUL BOOKS” je skup vizuelnih dnevnika nastalih u periodu od 2010. do 2019. Ono što je specifično za njih jeste da su nastali u različitim gradovima: Novom Sadu, Smederevu, Istanbulu i Beogradu, a oni su svojim geografskim i kulturološkim razlikama uticali na vizuelni jezik i simboliku. Svaka lokacija predstavlja životni trenutak, odluke i interesovanja koje su za autora bile važne.

Foto: Ivana Aranđelović / KC Baraka

Crteži se zasnivaju na introspektivnoj naraciji i intimnoj vizuelizaciji tela i duha. Vremenski prelaz od prvog do poslednjeg dnevnika prikazuje postepeni razvoj i promene u likovnom izrazu.

Crteži na stranicama knjige Astečka astrologija autorovom intervencijom poprimaju novu vizuelnu i tekstualnu formu, menjaju svoj oblik i značenje te tako postaju Crni Pas.

Naracija izgrađena oko istorije i kulture Istanbula, posebno minijatura, stvorila je dinamičan kolorit i simboliku koja naginje ka mitološkim scenama. Te mitološke scene su zapravo stvarni događaji kojima je autor prisustvovao a o kojima je razmišljano kroz perspektivu minijatura.

Dnevnici iz Smedereva su neka vrsta sabiranja autorovih želja i težnji, snovi u groznici.

Dnevnik iz Beograda je angažovanog tipa, gde kroz crtež i tekst u obliku parole, autor pripoveda o događajima koji su se zbili u toku zime i proleća.

Foto: Ivana Aranđelović / KC Baraka

***
Ivana Aranđelovi
ć, rođena 1988. u Smederevu. Diplomirala je grafiku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Na istoj Akademiji završila master studije iz crtanja. Nakon mastera iz crtanja upisuje master iz istorije umetnosti u Istanbulu. Trenutno živi i crta u Beogradu.

Izvor: KC Baraka

Foto: Ivana Aranđelović/ KC Baraka


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.