Izložba „COLORFUL BOOKS“ Ivane Aranđelović biće otvorena u četvrtak, 23. maja u 20h u Kulturnom centru Baraka u Nušićevoj ulici. Nakon otvaranja će posetioci od 22h moći da kupe crteže, slike i printove u baru Vjeran Pas u Majke Jevrosime 11.

Izložba “COLORFUL BOOKS” je skup vizuelnih dnevnika nastalih u periodu od 2010. do 2019. Ono što je specifično za njih jeste da su nastali u različitim gradovima: Novom Sadu, Smederevu, Istanbulu i Beogradu, a oni su svojim geografskim i kulturološkim razlikama uticali na vizuelni jezik i simboliku. Svaka lokacija predstavlja životni trenutak, odluke i interesovanja koje su za autora bile važne.

Foto: Ivana Aranđelović / KC Baraka

Crteži se zasnivaju na introspektivnoj naraciji i intimnoj vizuelizaciji tela i duha. Vremenski prelaz od prvog do poslednjeg dnevnika prikazuje postepeni razvoj i promene u likovnom izrazu.

Crteži na stranicama knjige Astečka astrologija autorovom intervencijom poprimaju novu vizuelnu i tekstualnu formu, menjaju svoj oblik i značenje te tako postaju Crni Pas.

Naracija izgrađena oko istorije i kulture Istanbula, posebno minijatura, stvorila je dinamičan kolorit i simboliku koja naginje ka mitološkim scenama. Te mitološke scene su zapravo stvarni događaji kojima je autor prisustvovao a o kojima je razmišljano kroz perspektivu minijatura.

Dnevnici iz Smedereva su neka vrsta sabiranja autorovih želja i težnji, snovi u groznici.

Dnevnik iz Beograda je angažovanog tipa, gde kroz crtež i tekst u obliku parole, autor pripoveda o događajima koji su se zbili u toku zime i proleća.

Foto: Ivana Aranđelović / KC Baraka

***
Ivana Aranđelovi
ć, rođena 1988. u Smederevu. Diplomirala je grafiku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Na istoj Akademiji završila master studije iz crtanja. Nakon mastera iz crtanja upisuje master iz istorije umetnosti u Istanbulu. Trenutno živi i crta u Beogradu.

Izvor: KC Baraka

Foto: Ivana Aranđelović/ KC Baraka


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
30
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
20
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
16
Zanimljivo
korisno korisno
13
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
20
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.