Izdavačka kuća Areté objavila je knjigu „Čovek koji je pobrkao ženu sa šeširom“, u kojoj slavni neurolog Oliver Saks na empatičan i pristupačan način govori o neobičnim slučajevima pacijenata sa neuropsihološkim smetnjama, od autizma i epilepsije do Alchajmerove bolesti.

Snažna volja za životom koja izbija iz svake od ovih priča pokazaće vam sa čim se sve ljudsko telo i um mogu izboriti. Neverovatni slučajevi opisani u ovoj knjizi obuhvataju Bestelesnu gospođu, Izgubljenog pomorca i mnoge druge pacijente koji su izlaganjem najtežih delova svojih života doprineli razvoju neurologije.

O piscu

Oliver Saks bio je britansko-američki neurolog, psiholog, pisac, hemičar amater i profesor  eurologije na medicinskom fakultetu u Njujorku. Između 2007. i 2012. predavao je  neurologiju i psihijatriju na Univerzitetu Kolumbija. Proveo je i nekoliko godina na  Fakultetu medicine Albert Ajnštajn. 

Saksove knjige prodavane su u milionima  primeraka u Sjedinjenim Državama, među  kojima i zbirka slučajeva neuroloških poremećaja  njegovih pacijenata. Možda najslavnija, jeste knjiga „Buđenja“ iz 1973, adaptirana 1990. u istoimenu dramu, u kojoj glavne uloge tumače  Robin Vilijams i Robert de Niro. Mnoge istorije bolesti svojih acijenata opisao je u knjizi „Čovek koji je pobrkao svoju ženu sa šeširom”, na osnovu koje je Majkl Najman komponovao operu istog naziva.


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
4
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.