January 31, 2020

“Curiosa”, izložba tkanih slika Emilije Radojičić

Foto: Marijana Janković

U galeriji Novembar na Vračaru otvorena je izložba ”Curiosa” (radoznala), mlade beogradske umetnice Emilije Radojičić. Izložbu čine tkane slike i crteži, kao i totemska skulptura, instalacije na zidovima galerije, izuzetnog kolorita i apstraktnog sadržaja. 

Emilija je svoju umetničku praksu najpre razvijala kroz crteže i slike, a pre nekoliko godina je odlučila da proširi svoj medij izražavanja i osavremeni tehniku tkanja. Niti su postale nove i trodimenzionalne linije, a na izložbi ”Curiosa” možemo videti kako su te linije dobile novu dimenziju i sada postale skulpture.

Foto: Marijana Janković
Foto: Marijana Janković

Emilija Radojičić se ne zaustavlja samo na likovnoj umetnosti, već se ostvarila i u polju industrijskog dizajna i dizajna nameštaja.

Foto: Marijana Janković

Nedavno je osnovala studio ETAR i u saradnji sa  GIR-om producirala liniju nameštaja koja je prvi put prezentovana na Beogradskom sajmu nameštaja u novembru 2019. godine.

Izložba ”Curiosa” biće otvorena do 29. februara 2020. 

O UMETNICI
Foto: Marijana Janković

Emilija Radojičić je rođena 1989. u Beogradu, gde trenutno živi i radi. Kroz ritualno posvećivanje procesu crtanja i stvaranja, u poslednjem periodu rada ispituje osećanja, vibracije, prirodne pojave i fenomene kroz koje se čovek reflektuje u cilju nalaženja mogućih pozitivnih, često apstraktnih rešenja za svoje stanje.

Radi u različitim poljima umetnisti, izražavajući se kroz razne medije kao što su crteži, tkane slike, objekti i skulpture, instalacije… Do sada je realizovala samostalne i grupne izložbe, audio-vizuelne performanse, kolaboracije i publikacije.

Foto: Marijana Janković