Dok sam čitala komentare na izjavu jedne popularne blogerke da “žena uvek treba da zarađuje manje od muškarca” i da “žena uvek treba da deluje manje moćno”, pomislila sam kako je čudno da takav stav ima devojka koja ima mnogo veće prihode nego što prosečan Srbin može i da zamisli.

Kako je čudno da takav stav ima moderna devojka koja je toliko toga postigla sama i ne znam koliko uspešniji neko mora da bude da bi izgledala, kako sama kaže “manje moćno”.

Mogu da kažem da razumem zbog čega je mnogi napadaju. Od nje se očekuje da kao poznata blogerka koja ima uticaja na mlade devojke bez obzira na svoje lično mišljenje u javnost iznosi samo ono koje je društveno prihvatljivo i očekivano. Ali, devojka je ipak rekla nešto što zaista misli, i to je ok.

Ali, htela ona to ili ne, ta poruka će doći do velikog broja mladih devojaka. I tu nastaje problem.

Društvene mreže su povezale ljude, ali ih odaljile u stvarnom svetu. Već je dovoljno teško povezati se sa nekim u tom stvarnom svetu, da bi devojke osećale i taj teret – da moraju da imaju muškarca pored sebe. Isto važi i za muškarce. I za bilo koga, generalno.

Žena ne treba da bude manje moćna. Među nama je toliko žena koje su glava kuće. Koje su poput svetionika. Koje vode.

Žena ne treba da zarađuje manje. Žena treba da zarađuje da bi bila ekonomski nezavisna.

Među nama je toliko žena koje zarađuju više od svojih muževa. Pa šta. Veza, brak, bilo kakav odnos ne gradi se na osnovu toga ko koliko para ima.

Žena ne postoji da bi udovoljavala tamo nekom muškarcu. Niti da bi bila moćna za njega. Žena treba da bude prvo svoja. Prvo moćna za sebe. Kao i muškarac.

A tek onda dolazimo do pitanja – da li smo dovoljni sami sebi? I jesmo i nismo. Dovoljni smo sami sebi u nekoj meri. Jer – svima nama prija samoća ponekad. Da nam mozak prodiše.

Ali, i nismo sami sebi dovoljni. Mi smo društvena bića. Uvek nam treba neko.

Ali – to nama ženama nije muž koji bi nam bio glavna preokupacija u životu. Već pre svega prijatelj. Neko ko nas čini srećnim i mi njega.

Sve ostalo je manje važno.

Lilo*

Foto: Pixabay


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.