Lik i delo Milana Mladenovića, vođe kultnog benda EKV, teško da može biti zaboravljeno. Svakako, njegova majka je u svom testamentu zatražila da se osnuje zadužbina koja će nositi njegovo ime. Zadužbina je osnovana, a od ove godine će se dodeljivati i regionalna godišnja nagrada koja će nositi ime ovog istaknutog muzičara, pesnika i kompozitora.

Zadužbina je osnovana sa namerom da se autorska i lična zaostavština Milana Mladenovića sačuva kao celina i da se nameni za kulturne i humanitarne svrhe. Članovi Upravnog odbora Zadužbine su Zoran Kostić Cane, Milivoje Petrović-Miško Plavi i advokat Nenad Milovanović

Čast da izaberu prvog dobitnika Milanove nagrade imaju Zoran Kostić Cane, Vasil Hadžimanov i Aleksandar Žikić. 

“Nagrada se neće dati pošto-poto, ukoliko niko ne odgovori zahtevima, nećemo je ni dodeliti“, rekao je Cane, frontmen čuvenih Partibrejkersa. Dodao je da će Zadužbina izdvojiti sredstva za kupovinu muzičkih instrumenata koji će biti poklonjeni onima koji nemaju mogućnost da ih priušte, a poseduju talenat.

Cane se osvrnuo i na odnos medija prema grupi EKV.

“U javnosti je napravljena negativna slika o celom bendu EKV, koja uopšte ne odgovara istini. Oni su, prevashodno, bili muzičari. Sve knjige, serije koje su izašle,  predstavljaju naše drugove u negativnom svetlu, koje nije primarno, već sekundarno. Suština ove zadužbine je da ih prikažemo  u pravom svetlu i sačuvamo ih od zaborava.“

Foto: Aleksandar Milosavljević

Nagrada Milana Mladenovića dodeljivaće se svake godine na dan Milanovog rođenja (21. septembra), za muzičko delo od izuzetne umetničke vrednosti. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 2000 evra.

Milanova Nagrada je regionalna i pravo da konkurišu za nju imaju autori sa teritorija svih bivših jugoslovenskih republika, za delo objavljeno između 30. juna prethodne godine i 30. juna tekuće godine, bez posebnih žanrovskih ograničenja. Predloge dela koja konkurišu za nagradu mogu podnositi autori, izdavači ili organizacije. Rok za prijave je otvoren od 15. aprila pa do 30. juna preko sajta Zadužbine Milana Mladenovića, na adresi milanmladenovic.com

Do kraja godine Zadužbina će objaviti i re-izdanje albuma “Angel’s Breath” (1994) koji je Milan snimio sa Mitrom Subotićem Subom u Brazilu. Biće objavljeno i re-izdanje kompilacije “Kao da je bilo nekad” (2002) na kome su poznati muzičari interpretirali pesme EKV.

Piše: Ksenija Stojiljković

Foto: Zadužbina Milana Mladenovića / Aleksandar Milosavljević


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
4
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.