DAH Teatar proslavlja svoj 30. rođendan! Tim povodom organizovan je događaj „Spajajući vekove” koji će trajati od 23. do 27. juna.

Događaj počinje 23. juna u Dorćol Platz-u, koncertom mlade romske hip-hop grupe Pretty Loud nakon koga sledi performativni razgovor između članica DAH Teatra. Prvo veče se završava događajem u kome će VJ i DJ koristiti fragmente muzike i videe iz predstava ovog teatra.

Tokom četiri dana biće igrane uspešno izvođene predstave DAH Teatra i jedna gostujuća: „Za tvoje dobro” koja se bavi dečjim pravima, Malo pozorište „Duško Radović“; „Zagonetka revolucije” koja se bavi smislom revolucije i građanskog angažovanja, UK Parobord;  Muzički performans „Zemlja” koja se bavi pitanjem savremenih migracija, UK Parobord;
„Žene DADE” predstava koja se igra za muzejske prostore, a bavi se umetnicama Dadaizma i položajem žena u umetnosti, Muzej istorije Jugoslavije;

Žene DADE / Foto: Una Škandro

Na zatvaranju festivala, 27. juna, premijerno će biti igrana predstava „Cveće za Torgera” čuvenog Odin Teatra iz Danske u izvođenju glumice Roberte Kareri, u Narodnom pozorištu u Beogradu, na sceni „Raša Plaović”.

Celokupan program pronađite ovde. Zbog ograničenog broja ulaznica potrebno je da rezervišete svoje mesto pritiskom na link pored željene predstave. Svi programi su besplatni osim predstave Odin teatra u Narodnom pozorižru.

***

DAH Teatar je svojim kreativnim delovanjem tokom 30 godina postojanja pravio spone između umetnika i publike iz celog sveta, između ljudi različitih nacionalnosti, profesionalnih, političkih, rasnih, polnih i svih drugih opredeljenja, između generacija i umetničkih pravaca.

„Događajem ‘Spajajući vekove’ slavimo trajanje jednog umetničkog kolektiva-pozorišne trupe, slavimo smisao i neophodnost umetnosti i pozorišta kao načina otpora besmislu i destrukciji”, poručuju iz DAH Teatra.

DAH Teatar je osnovan 1991. godine i predstavlja savremeno pozorište, umetnički kolektiv, koji koristeći tehnike savremenog teatra stvara angažovanu umetnost sa namerom da utiče na pozitivan razvoj društva. Radeći na raskrsnici između pozorišta, plesa i vizuelne umetnosti DAH Teatar stvara predstave i umetničko-edukativne projekte sa vizijom o kreiranju nenasilnog i tolerantnog društva.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.