Damir Imamović dobitnik je nagrade The Best of Europe britanskog muzičkog magazina Songlines!

Nakon objave nominacija početkom aprila, postalo je jasno da je Damirov rad primećen više nego ikada pre. Nominovan je u čak dve kategorije (za „Najboljeg umetnika Evrope“ i za „Najboljeg umetnika“) i tako postao jedini ovogodišnji takmičar sa dve nominacije.

Pored njega u kategoriji za najboljeg evropskog umetnika bili su nominovani: portugalska diva Mariza, engleski trubadur Sam Lee i francuski vokalni duo Cocanha. Ceremonija dodele nagrade održaće se krajem godine u Londonu.

Izuzetan uspeh „Pjevača priča“

Damirov veliki međunarodni uspeh nije omela ni pandemija pa se njegov album „Singer of Tales“ (Wrasse, 2020.), odmah po objavljivanju našao u vrhu međunarodnih top lista na kojima je proveo više od pola godine.

Usledile su nagrade za evropski album godine od Transglobal muzičke liste, zatim kvartalna nagrada za najbolji album tradicionalne muzike od nemačkog Udruženja muzičkih kritičara i uvrštavanje u deset najboljih albuma u Velikoj Britaniji u 2020. godini.

Damirov sedmi po redu album producirali su čuveni muzički producent Joe Boyd (R.E.M, Nick Drake, Pink Floyd) i Andrea Goertler (Saz’iso), a na albumu Damira prate izuzetna muzička ekipa: violinistkinja Ivana Đurić (Sevdah Takht Damira Imamovića), majstor kemenčea Derya Türkan (Kudsi Erguner, Erkan Oğur) i kontrabasista Greg Cohen (Tom Waits, Laurie Anderson, Masada, John Zorn).

Više o nagradama magazina Songlines

Muzička nagrada britanskog magazina Songlines ustanovljena je 2009. godine i nastavlja tradiciju prestižne muzičke nagrade iz oblasti „Svetske muzike“ koju je dodeljivao čuveni treći program BBC-ja.

Od 2016. godine nagrada se dodeljuje po kontinentima sa kojih umetnici/ce dolaze. Dobitnici/e neke od prestižnih nagrada Songlinesa do sada su bili: Bassekou KouyatéMarizaFanfare CiocărliaSeckou KeitaGoran BregovićDerek Gripper

Foto: Samir CK


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
9
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.