Foto: Novi Sad 2021

Uživanje u dobroj hrani i muzici, radionice crtanja i tkanja, kao i humanitarna akcija, biće deo obeležavanja Dana komšija u kulturnim stanicama Eđšeg i Svilara, 31. maja.

“Ukoliko komšije razgovaraju, dele ideje i provode vreme zajedno veća je mogućnost da će se bolje razumeti i zajednički doći do rešenja za probleme u njihovoj zajednici. Mnoga rešenja zahtevaju kreativnost i tu je veliki značaj Evropskih prestonica kulture – da doprinesu dijalogu i tako podstaknu komšije da kreativno rešavaju probleme i na taj način poboljšaju kvalitet života u zajednici”, rekla je Milica Rašković iz sektora za razvoj programa Fondacije “Novi Sad 2021”. 

Praznik komšija, koji se obeležava skoro 20 godina najpre u Parizu, potom i u drugim evropskim gradovima, kao reakcija na sve veću otuđenost, uvršten je i u programsku platformu “Budućnost Evrope” kada će Novi Sad pokazati svoje najvažnije karakteristike, solidarnost, kulturu zajedništva, dobre međuljudske odnose.

Pasulj za komšiluk u Eđšegu

Oni koji uživaju u kulinarskim poduhvatima mogu kod kuće da naprave svoje omiljeno jelo i da donesu u kulturnu stanicu Eđšeg, u 16 sati, kada će biti organizovana Komšijska trpeza. Tim Eđšega skuvaće jedno od omiljenih, tradicionalnih srpskih jela – pasulj. Pre toga, u 14 sati krenuće zajednička akcija sređivanja Eđšega, uređenje okoline, šišanje trave, skupljanje smeća.

Za vešte i kreativne ruke, kao i za one koji imaju kreativne ideje, u 17 časova počinje radionica aranžiranja prolećnog cveća, a za najmlađe koji uživaju u akrobacijama, fizičkoj aktivnosti i nemirni su poput čigre idealna će biti Cirkuska izmotavanja koja kreću u 18.30.

Svetski dan komšija biće prilika da Novosađani pokažu i svoju humanost, koje nikada ne manjka, a ovog puta je u pitanju Humanitarni buvljak. Sve očuvane stvari koje vama nisu potrebne prikupljaće se od 17.30 do 21 sat u Eđšegu, a narednih dana biće zamenjene za donacije, namenjene lečenju nezbrinutih životinja.

Praznik svakako neće proći bez muzike, ovog puta džez zvuka, pa će u 20 sati nastupiti Jazz trio.

U Svilari miris peciva i zanimljive radionice

Šta je dobar komšija, koje su njegove osobine, šta on radi i kako izgleda, pokazaće najmlađi Novosađani iz vrtića “Dreamland” koji će 31. maja u kulturnoj stanici Svilara u 11 sati crtati dobrog komšiju.

U 13 sati biće organizovano čišćenje parkića i kuvanje kotlića, a tokom čitavog dana, svako ko bude u prošao kroz Almaški kraj i posetio kulturnu stanicu, moći će da proba kreativna peciva sa motivima Svilare.

Tehniku tkanja i pravljenje proizvoda iz domaće radinosti svim zainteresovanima pokazaće, naše komšije iz Zone 021, članovi udruženja “Naše ruke” iz Sremskih Karlovaca, čija radionica počinje u 15 sati.

Za dobar program pobrinuće se i udruženja iz komšiluka Svilare, pa će tako “Scream academy” pokazati kako crtanje može biti i jedan vid terapije, kroz radionicu u kojoj svako može da učestvuje, sa početkom u 16 časova, a Društvo akvarelista Vojvodine organizovaće izložbu u 19 sati.

Ukoliko znate neku zanimljivu priču o vašem komšiluku iz Almaškog kraja, imate lepe uspomene koje biste podelili kako ne bi otišle u zaborav ili, sa druge strane, želite da se upoznate sa čarima Almaškog kraja onda bi trebalo da budete deo programa u Svilari od 17 sati kada će se pričati priče o tom delu grada.

Za dobar muzički program biće zadužen DJ Evernew od 19 časova.

Platforma “Budućnost Evrope” obuhvata i izložbe, festivale, koncerte, pozorišne predstave i brojne druge aktivnosti. U fokusu su deca i mladi, koji imaju prilike da pronađu kulturne sadržaje shodno svojim interesovanjima, ali i da se uključe u kreiranje novih, drugačijih kulturnih sadržaja, da uče o evropskim vrednostima i pokažu na koji način mogu da doprinesu kreiranju autentične kulturne slike grada.

U “Budućnost Evrope” uključeno je više od 40 domaćih i stranih organizacija i kulturnih ustanova. Programi će trajati do 7. juna, a detaljne informacije možete pronaći na adresi: https://bit.ly/2JlW9MY.


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
30
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
20
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
16
Zanimljivo
korisno korisno
13
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
20
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.