Muzej Jugoslavije u utorak, 25. maja, priprema program koji predstavlja osvrt na nekadašnji jugoslovenski praznik Dan mladosti, iz različitih perspektiva.

Posetioce očekuju jednako edukativni i zabavni sadržaji, počevši od otvaranja nove postavke u Kući cveća, dečje radionice koja će najmlađima približiti muzejski Park skulptura, do već prepoznatljivog matinea, koji publici predstavlja izvođače regionalne muzičke scene.

Muzej će biti otvoren od 10 do 21 čas, a ulaz će, kao i svake godine na ovaj dan, biti slobodan.

Pored stalne postavke, svi zainteresovani će moći da pogledaju i novu postavku u Kući cveća u okviru koje se prepliću tri narativa koja su se u Jugoslaviji sinhrono razvijala nakon smrti Josipa Broza Tita. Prvi je zvanični, državni, normativni, drugi je narodni, neposredan i ličan, a treći je osporavajući. Upravo ukrštanjem ta tri nivoa ova postavka doprinosi boljem razumevanju kompleksnosti socijalističke Jugoslavije, uloge Josipa Broza Tita u njoj, kao i nasleđa koje nam je ostalo. Autor postavke je Tatomir Toroman, dok je vizuelni identitet, grafički dizajn i prostorno rešenje radio Andreja Mirić.

U 16 časova počinje radionica „Kada skulpture ožive“ namenjena deci uzrasta od pet do deset godina. Dvadeset skulptura istaknutih jugoslovenskih umetnika, koje se nalaze u muzejskom parku, „oživeće“ uz priče kustoskinja Muzeja Jugoslavije. Najmlađi posetioci će, kroz zanimljivu igru, moći da saznaju o umetnosti, istoriji i prirodi, kao i da provedu vreme u jednom nesvakidašnjem ambijentu. Broj učesnika i učesnica je ograničen, a prijava je obavezna: https://forms.gle/o3yf8VodXTQQep918

Program se završava matine žurkom u Parku skulptura, koja počinje u 17 časova. Nakon obilaska aktuelnih postavki, publika će moći da sluša jugoslovenske obrade svetskih hitova koje će miksovati crnogorski di-džej Peđa Radović. Za ovu priliku pripremio je razne žanrove – od šlagera, do eksperimentalne muzike i neobičnih zvukova nastalih u elektronskom studiju RTB-a.

Foto: Muzej Jogoslavije


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.