Na Velikoj sceni Doma kulture Studentski grad 21. decembra s početkom u 20 časova održaće se tradicionalnli SHOWCASE Instituta za umetničku igru – predstavljanje studenata svih odseka i godina ove visokoškolske institucije.

Šta objedinjuje savremeni ples, čije je polazište u slučajnosti, tišini, geometriji, sa klasičnim baletom koji donosi muziku večnog Šostakoviča ili Čajkovskog i koreografije koje je izmaštao slavni koreograf Marijus Petipa sa nasleđem ruskog i slovačkog folklora?  

Institut za umetničku igru u Beogradu, u svom godišnjem prikazivanju studentskih radova, rađenih pod vođstvom vrsnih pedagoga i koreografa, uspeva da, tokom jedne večeri, objedini ova tri polja scenske igre, pružajući zanimljiv i uzbudljiv program publici.

U koreografijamaZa 6” i 86268 4226” koreograf i pedagog Ognjen Vučinić, vodi studente tragom eksperimenta, koji su započeli jedni od  najvećih inovatora savremenog plesa – Mers Kaningam i Džon Kejdž, uvodeći  apstrakciju i slučajnost u pojam plesa kao i potpuno drugačiji tretman muzike i zvuka.

Koreografija Za 6” se izvodi bez muzike, asocirajući na legendarni komad  4’33” Džona Kejdža, koji je smatrao da sve što radimo može biti muzika ali i navodeći plesače na potpunu koncentraciju kao i povišenu svest o drugima u prostoru.

Koreografija 86268 4226” ispituje rad sa slučajnošću koja uslovljava kretanje plesača na sceni, ispisujući enigmatične putanje.

Balet majstor i primabalerina Amalia Mindrutiu iz Rumunije, gostujući profesor klasičnog baleta, repertoara i metodike na Institutu za umetničku igru i rukovodilac Kompanije Balet mladih, realizuje složenu saradnju između mladih igrača iz Baleta mladih, studenata, profesionalnih igrača iz Narodnog pozorišta u Beogradu kao i gostujućih igrača Nacionalne opere iz Temišvara. Oni će prikazati raspon svog umeća, igrajući varijacije između ostalog i iz čuvenih baleta Evgenije Onjegin i Don Kihota  ali i uz potresnu i magičnu numeru Adios Nonin (Zbogom oče) Astora Pjacole.

Diplomac Boban Kostić i njegova koleginica, studentkinja treće godine na odseku za Scenski narodnu igru i muziku Nevena Antić, su izabrali zanimljiv pristup, istražujući kroz priču velikog pisca Alekseja Nikolajeviča Tolstoja nasleđe ruskog folklora i njegovo savremeno uprizorenje (Kostić) kao i nasleđe slovačkog folklora, kroz ljubavni duet (Antić), na taj način takođe i podsećajući  našu publiku na dve velike kulture, navodi autorka teksta Prof. Dijana Milošević.

Ulaz za publiku je slobodan uz pridržavanja svih mera i ograničenja broja publike.

Foto: Nemanja Maraš


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.