February 28, 2019

“DELIRIJUM TREMENS”, priča o glumcu koji traži svoj identitet

Foto: Youtube/Printscreen/RTS

“DELIRIJUM TREMENS” je priča o poznatom glumcu Dagiju, koji se iznenada razboli i u bolnici, uz pomoć psihodrame, kreće u potragu za sopstvenim identitetom.

O filmu, koji se premijerno prikazuje na 47. FEST-u 28. februara u 19:30 časova u Kombank dvorani govorili su reditelj Goran Marković, glumac Tihomir Stanić I glumice Gorica Popović i Anita Mančić.

Reditelj Goran Marković požalio se na nedostatk sluha koji insticuije za kuturu imaju prema njemu.

“Pet ili šest puta sam bio odbijan u Filmskom centru na raznim projektima. Verovatno me smatraju starim gvodžđem pa sam se odlučio za televizijski  format. Nisam više interesantan za kinematografiju. Ovo će biti emitovano kao serija, imaće četiri epizode. Prikazivanje će početi na jesen”, rekao je Marković.

S obzirom na to da je ova uloga bila namenjena pokojnom glumcu Predragu Ejdusu, Tihomir Stanić se sa setom u glasu prisetio njihovog razgovora koji su vodili baš o ovom projektu.

“Nisam se pripremao za ovaj lik, ali je ovo jedna od onih uloga za koju se faktički pripremate ceo život. Ja sam sticajem okolnosti bio prisutan kada je nastajala ideja o ovom projektu. Sa Goranom sam radio mnogo u prethodnoj deceniji. Moja uloga je prvobitno trebalo da pripadne Predragu Ejdusu, međutim ja sam ga zamenio zbog životnih okolnosti”, rekao je Stanić.

Kako je rekao, pitao je Ejdusa šta misli o tome da ga on zameni.

“Rekao je da je znao da će Goran pozvati mene i onda mi je spomenuo sličnu scenu u filmu. Naime, u filmu postoji scena kada mlađi glumac dolazi kod starijeg i kaže mu da će igrati umesto njega, a stariji mu odgovori da nema on taj sadržaj. (smeh) Rekao je da ne pravi aluzije na ovu situaciju, ali da u toj sceni pokušam da odigram kao da sam uvređen (smeh)”, rekao je Stanić i dodao da se će se u odjavnoj špici naći posveta Predragu Ejdusu.

“Meni je bio cilj u ovom filmu da dotaknem njegovu otmenost i dostojanstvo”, rekao je Stanić.

Anita Mančić koja u ovom filmu igra lika koji vodi seanse sa pacijentima naglašava koliko je bitan prostor koji reditelj daje glumcu kako bi on izgradio svoj lik.

“Film još uvek  nisam pogledala. Hvala Bogu pored sebe sam na ovom filmu imala Gorana, koji mi je dozvoljavao da malo obogatim lik, da se i ja zaigram. Moj lik Liza je nešto što jeste psihodrama, jako je mali prostor za takve uloge. Verovatno ću otvoriti kliniku za seanse”, rekla je Anita uz smeh.

Glumica Gorica Popović takođe još uvek nije odgledala film, a kako je rekla, shvatila je da je Marković napravio dubinsku sliku sveta dok je čitala scenario.

“Kroz humor se govore neke važne i ozbiljne stvari. Sjajno je prikazan taj neurotični svet glumaca i pozorišta. Bila sam svedok mnogih situacija sličnim ovom filmu, mnogih glumačkih lomova, padova i uspona”, rekla je ona.

Piše: Ksenija Stojiljković

Foto: Youtube/Printscreen/RTS