Svako od nas je verovatno čuo makar za jedan aforizam Duška Radovića (1922 – 1984). Njima je, uostalom, budio Beograđane na radiju “Studio B” od 1975. do 1982. godine, kada je emisija ukinuta. Njegovi aforizmi se čuvaju od zaborava – objavljeni su u tri knjige “Beograde, dobro jutro”. Neke od njih možete pronaći i u nastavku ovog teksta.


“Nemamo domaćeg vaspitanja, nemamo radnih navika, nemamo škole, nemamo zuba, nemamo ukusa, nemamo tri čiste… Mnogo stvari nemamo, ali od svega što nemamo, najviše nam nedostaje struje.”


“Deca još nisu počela da uče jer još nisu stigla da dobiju slabe ocene. Popravljanje slabih ocena je još uvek osnovni razlog za učenje. Kako učimo – tako i živimo. Uglavnom popravljamo ono gde smo već zabrljali.”


“Samo vi i dalje čitajte knjige, pa ćete postati isti kao oni koji su ih pisali.”


“Budite oprezni u procenjivanju tuđe pameti. Ne mora biti glup svako ko je pametniji od vas.”


“Pred Narodnom bibliotekom je red, ali za tramvaj. Red je i pred Narodnim muzejem, ali za autobus.”


“Vodite računa o svom prezimenu. Ono će živeti duže od vas i odgovarati za sve vaše gluposti i nedela.”


“Naš grad se pretvorio u veliku čekaonicu. Svi čekamo lepše dane.”


“Danas je utorak, mali dan, autsajder, ničije vreme, čekaonica za one koji su krenuli u sredu i dalje.”


“Malo para kvari telo, a mnogo para kvari dušu. Čovek je na velikoj muci. U čemu da sačuva dušu ako pokvari telo? Šta da čuva u zdravom telu ako ostane bez duše?”


“Pre nego što krenete da tražite sreću, proverite – možda ste već srećni. Sreća je mala, obična i neupadljiva i mnogi ne umeju da je vide.”


Foto: Printscreen/Youtube/RTS


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
11
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
4
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.