Domaća muzička scena nikada ni po čemu nije zaostajala za svetskom. Svi trendovi su se „primali“ i kod nas, neki više neki manje, ali smo u svim muzičkim pravcima ispratili svetska dešavanja.

Danas se sve češće može naići na liste svetskih takozvanih one-hit wondersa raznih muzičkih pravaca i iz različitih perioda.

Ni u tom pogledu nimalo ne zaostajemo za svetom i mi smo u svim muzičkim pravcima imali po neki takav primer.

Da bismo se bolje razumeli „one-hit wondersi“ su oni izvođači čije pesme znamo, volimo i pevamo na glas, ali nismo baš sigurni koji su izvođeči zapravo u pitanju.

Kada smo to definisali, red je da napravimo i mi našu listu. Malo ćemo skakati iz dekade u dekadu, moraćemo malo i žanrove da pomešamo, jer prosto niko od njih da zaslužuje da bude preskočen.

Doduše kod pravljenja ovakvih lista to je gotovo nemoguće, iz nekoliko razloga. Ukusi se razlikuju, pa će se nekima lista dopasti, dok će neki naći nekog drugog izvođača ili pesmu za koju će reći da se morala naći na njoj.

Pa krenimo…

Cod – Deni

Složićete se da listu ne možemo da započnemo a da na prvom mestu ne bude grupa Cod i pesma Deni.

Nastali sedamdesetih godina prošlog veka, kao hard-rok bend, imali su nekoliko „hitića“ ali i dan danas su ostali najpoznatiji upravo po pesmi Deni. Ova pesma je doživela toliko prepeva da se danas skoro i ne zna da je originalni izvođać upravo Cod.

Metak – Da mi je biti morski pas

Nastavimo dalje u rok maniru. Na listu možemo da stavimo i bend Metak i njihov jedini veliki hit Da mi je biti morski pas.

Pesma je toliko pevljiva da se lako zaboravlja da su njeni autori bili splitski rokeri iz grupe Metak.

Mirzino jato – Apsolutno tvoj

Da ne zaboravimo možda najpoznatiji one-hit wonder u istoriji domaće muzike.

Mirza i njegovo jato su nam otpevali Apsolutno tvoj , hit koji će zauvek biti na svim playlistama. Bez ikakvog preterivanja možemo reći da je Mirzino jato Boney M jugoslovenske muzike.

Heroji – Zgromiću te ja

Pređimo sad na trenutak na zlatne osamdesete… „Jer osamdesete su bile godine kada smo stalno svirali“. Setimo se Heroja i njihovog hita koji se i danas peva – Zgromiću te ja.

Beograd – Opasne igre

Da su baš osamdesete bile jedna od najkvalitenijih muzičkih epoha na ovim prostorima dokazuje grupa Beograd.

Ovi pioniri elektro zvuka kod nas nisu baš one-hit wondersi u pravom smislu te reči. Članovi benda su ostali oslonac elektro scene i posle raspada benda, i radili su sa svim „alternativcima“ koji su dodirivali elektronsku muziku počevši od Beby Dol do Lakih pingvina i U škripcu. Ostalo je da se pamti da su zajedno u grupi imali hit Opasne igre.

Srđan Jul – Hoću samo tebe

I poslednje ostvarenje iz osamdesetih koje se nalaze na ovoj listi je pesma Hoću samo tebe koja je obeležila karijeru Srđana Jula. Prizanjete da smo svi mislili da je ovu pesmu pevao Oliver Mandić. Saznanjem da je upravo Srđan Jul autor ove pesme mnogo smo obogatili poznavanje YU Roka.

A sada na red dolaze devedeste.

One su bile, pa bile su šarene. Svašta se moglo čuti tih godina.

Dee Monk – Samo želim da znam

Nama koji smo rasli baš tih devedestih kao neka himna je ostala pesma Samo želim da znam Dee Monka. Oni su pravi primer one-hit wondersa. Došli, otpevali pesmu i nestali u istoriji.

Ko može da kaže da bi lista bila potpuna bez nekoliko „narodnjaka“ koji su „pevali samo jedno leto“.

Jahija Gračanlić – Ja je zovem meni da se vrati

Jedan od takvih je Jahija Gračanlić. Čovek mora biti baš poznavalac ove vrste muzike da bi mu ovo ime zazvučalo poznato.

Ja je zovem meni da se vrati, sada već kafanski evergrin je za film „Šest dana juna“ napisao Vlada Divljan. A otpevao ju je upravo Jahija.

Goran Dimitrijadis Dima – Nije mene dušo ubilo

Možda najpoznatiji među nepoznatima je Goran Dimitrijadis Dima. Njegovu pesmu Nije mene dušo ubilo baš malo ko ne zna. Pomalo je tužno što nije imao još hitova kao ovaj, s obzirom na to kako je nadahnuto otpevao ovaj sad već van vremenski hit.

Alma Alta – Lažu lažu svi

Još jedan „narodnjak“ koji se može naći na kraju ove liste je pesma I. Sigurno nam je teško da se setimo lika Alme Alte, ali njeno ostvarenje skoro da svi znamo.

Ova lista nikako nije konačna ni najbolja. Kao što ste do sada primetili, na njoj se nisu našli hitovi novog milenijuma. Ali, to ne znači da te pesme nisu kvalitente, već svima nama dajem još malo vremena da njihove izvođače zaboravimo.

Foto: Pixabay


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
8
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
11
Super
Strahinja Grozdanić
Rođen sam u prošlom veku, ali ne tako davne 1986. godine u Beogradu. Od kada su me doneli u Zemun, pa do današnjeg dana, vreme provodim pored Dunava, trudeći se da uživam u hedonizmu, i da iz svake životne situacije izađem pametniji i mudriji. U copywritingu sam našao sferu svog interesovanja. Zašto? Izazovno je, uzbudljivo, vickasto a opet ozbiljno i odgovorno. Ne može svaki tekst svima da se svidi, ali zato može da se učini da se većina pronađe u tih par rečenica i da odluka pri kupovini proizvoda padne na proizvod kom sam posvetio kreativnost, pažnju i vreme.