Ovogodišnji program „Hrabri Balkan“ obuhvata osam filmskih ostvarenja u takmičarskom delu, i dva filma van konkurencije, koje će publika moći da pogleda od 28. novembra do 2. decembra u okviru Festivala autorskog filma.

„Drago nam je što će publika imati priliku da pogleda filmove u bioskopima, pogotovo ona koja potpisuju mlađi autori, jer ih je ova godina brojnim otkazivanjima donekle demotivisala“, izjavila je Maša Seničić, koja je uz Stefana Ivančića već šestu godinu selektor programa „Hrabri Balkan“.

Dva filmska ostvarenja – „Domovine“ rediteljke Jelene Maksimović i „Kako sam pobedio lepak i bronzu“ reditelja Vladimira Vulevića – u subotu 29. i nedelju 30. novembra imaće domaće premijere u okviru selekcije „Hrabri Balkan“ u Dvorani Kulturnog Centra u Beogradu.

„Domovine“

Takmičarski deo programa „Hrabri Balkan“ obuhvata i film „Domovine“ naše rediteljke Jelene Maksimović. Svetska premijera ovog filmskog ostvarenja održana je u Marseju na čijem festivalu je film novinovan za Grand Prix.

„Domovine se bave prostorom koji nosi sećanja na slobodu. Inspirisane su pričama moje bake o Grčkom građanskom ratu za vreme kog je morala da napusti svoj dom. Posvećene su svim ženama koje su se borile“, izjavila je Jelena Maksimović.

„Kako sam pobedio lepak i bronzu“ 

„Kako sam pobedio lepak i bronzu“ prikazuje život fabričkog radnika o kome nam svedoče ljudi iz njegovog okruženja. Naratori međutim ne znaju da Mihajlo, glavni protagonista, opsesivno krade alat iz fabrike, da pati zbog izgubljene ljubavi i ne znaju šta će Mihajlo uraditi jednog jutra. Film je imao svetsku premijeru na Festivalu filma u Lokarnu.

„Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa“

Film „Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa“, hrvatskog reditelja i strip crtača Dalibora Barića, biće prikazan kao prvi dugometražni animirani film u okviru selekcije,  što potvrđuje raznolikost „Hrabrog Balkana“. Ovo autorovo delo imalo je nedavno premijeru u Anesiju, najznačajnijem evropskom Festivalu animiranog filma.

„Minotaur“

Na repertoaru će se naći i film „Minotaur“ bosanskog reditelja Zulfikara Filandre. Svetsku premijeru ovog filmskog ostvarenja publika će moći da pogleda 30. novembra  u Dvorani Kulturnog Centra.

Različiti formati video zapisa prikazuju petnaest godina autorovog života i katarzično suočavanje sa prolaznošću, dragim ljudima, poezijom malih stvari i odrastanjem. Ovaj dokumentarno poetski esej nastao je kroz „crowdfunding“ kampanju.

Pored pomenutih filmova, publika će imati priliku da pogleda još šest naslova poreklom iz pet zemalja – „Pauza“ (Levente Kolčej) , „Južno voće“ (Josip Lukić), „Paralelna država“ (Oktav Kelaru), „Kraj patnje (Predlog)“ (Žaklin Lencu), „Kada sam kod kuće“ (Ivana Todorović) i „Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio“ (Igor Bezinović i Ivana Pipal). Poslednja dva navedena filma biće prikazana van konkurencije.

 Nagrada „Najhrabriji film“

U okviru selekcije „Hrabri Balkan“ filmovi se takmiče za nagradu „Najhrabriji film“ Festivala autorskog filma. Ovogodišnji žiri koji će o ovoj nagradi odlučivati čine Andrijana Stojković, Aleksandra Milovanović i Aleksandar Nikolić.

Domaćin Festivala ove godine biće Kombank Dvorana, a Festival će se održavati i u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, bioskopu „Fontana“, bioskopu „Vlada Divljan“, Domu Kulture Studentski grad, bioskopu Art Kolarčeva Zadužbina, dok će se neki naslovi naći i na onlajn filmskoj platformi mojoff.net.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.