Volite li filmove koji su zasnovani na istinitim događajima? Pred vama je lista od 10 takvih filmova, i to različitih žanrova, te svako može pronaći nešto”po svom ukusu”.

1. Dark Waters (2019)

Film je zasnovan na više novinskih tekstova i na memoarima “Exposure” koje je napisao glavni junak Robert Bilot.

Bilot je korporativni advokat čija firma brani velike hemijske kompanije. Na početku filma obraća mu se farmer Vilbur iz rodnog mesta njegove bake, koji je siguran da velika kompanija tajno skladišti otrovne hemikalije u blizini njegovog poseda. Kao razultat toga, Vilburove krave postaju bolesne i nasilne. Vilbur dovodi Roberta do potoka, u kome je kamenje neprirodno belo i do livade koja je postala groblje domaćih životinja.

Robert rešava da otkrije mračnu tajnu i rizikuje sve – svoju budućnost, svoju porodicu, pa čak i sopstveni život…

Režiju potpisuje Tod Hejns, a u glavnim ulogama su Mark Rafalo, En Hatvej i Tim Robins.

2. Changeling (2008)

Klint Istvud režira istinitu priču iz daleke 1928. godine.

Scenarista Majkl Strazinski kao bivši novinar slučajno je došao do istinite priče o samohranoj majci koja ga je toliko zapanjila da je u prvim trenucima verovao da je posredi neka greška. Čitanjem svedočenja i transkripta saslušanja osumnjičenih, shvatio je da u svojim rukama ima potresnu i kompleksnu priču.

Mlada, samohrana majka Kristin Kolins (Anđelina Džoli) svu svoju ljubav usmerila je prema sinu Valteru. Ona radi kao nadzornik na uspostavljanju telefonskih veza u jednoj pošti u Los Anđelesu. Pristaje da zameni koleginicu jedne martovske subote i biva prisiljena da ostavi sina samog kod kuće. Dete nestaje. Svi njeni napori i molbe da se organizuje ozbiljnija potraga, ostaju bez rezultata.

Nakon izvesnog vremena, policajac Džons (Džefri Donovan) je obaveštava da su joj pronašli sina. Ona ubrzo shvata da je uključena u prljavu policijsku igru širokih razmera. U ćutljivom dečaku nije prepoznala svoga sina. Pokušaji da dokaže kako joj je dete naprosto podmetnuto dovode je u ozbiljniju nevolju.

Po usmenom nalogu egoističnog policajca, Kristin završava u ludnici. Kada jedan dečak bude uhvaćen na farmi, radi deportovanja u matičnu državu Kanadu, razotkriće se čitav lanac svirepih zločina…

3. Into The Wild (2007)

Glavni junak je istorijska ličnost Kristofer MekKendls čije je životno putešestvije sakupio Džon Krakauer, autor romana na osnovu kog je napisan scenario za ovaj film.

Sam Kristofer bio je brilijantan mladić, dobroćudan, ljubazan, samouveren i pozitivan, sa krajnje iskrenim namerama. Njegova ideja je da je svet generalno pozitivno i neiskvareno mesto. Sve ljude doživljava kao pozitivne likove i otvoren je prema njima. Mudriji je od većine svojih vršnjaka, ali ipak oseća dozu slabosti zbog manjka ljubavi od strane svoje porodice.

Nakon niza neprijatnih događaja rešava da ostavi sve za sebe i kreće u beli svet bez materijalnih sredstava, u potrazi za duhovnom satisfakcijom i ispunjenjem. Svoju ušteđevinu od 24.000 dolara poklanja u humanitarne svrhe, piše oproštajno pismo i upućuje se prema Aljasci. Na tom putu prolazi kroz razne, živopisne predele američkog kontineta i susreće se sa brojnim zanimljivim ljudima koji dele sličnu filozofiju.

Glavne uloge tumače Emil Herš, Vins Von i Ketrin Kiner, a režiju i scenario potpisuje popularni glumac i oskarovac Sin Pen.

4. The Theory of Everything (2014)

Film je zаsnovаn nа memoаrimа Džejn Hoking “Putovаnje do beskonаčnosti – Moj život sа Stivenom“.

Radnja prikazuje borbu za ljubav čuvenog аstrofizičаra Stivena Hokinga i njegove devojke iz studentskih dana. Stiven u dvadeset prvoj godini sаznаje dа boluje od bolesti kojа će nаpаsti njegove udove, što će uzrokovаti limitirаne pokrete i govor. Lekari konstatuju da će umreti zа dve godine. Njegova ljubav iz studentskih dana ga bez obzira na okolnosti ne napušta.

Stiven i Džejn zajedno prkose nemogućim šаnsаmа i granicama. Dok se njegovo telo suočаvаlo sa ogrаničenjimа, njegov um je uspeo dа istrаži krаjnje grаnice teorijske fizike.

Reditelj filma je Džejms Marš, a u glavnim ulogama su Felisiti Džouns, Edi Redmejn i Emili Votson. Redmejn je dobio Oskara za ulogu Stivena Hokinsa.

5. The Danish Girl (2015)

Istinita ljubavna priča nadahnuta životima umetnica Lili Elbe i Gerda Vegener. 

Brak i profesionalni život Lili (Edi Redmejn) i Gerde (Alisija Vikander) razvija se i menja kroz Lilino životno putovanje kao prvog muškarca na svetu koji je promenio pol i postao žena. Operacije koje su Lili učinile ženom podelile su svet i postale novinarska senzacija.

Scenario je nastao po istoimenom bestseler romanu Dejvida Eberšofa, a prilagodila ga je scenaristkinja Lusinda Kokson. Reditelj filma je Tom Huper.

6. Lion (2016)

Ova biografska drama i avantura, priča nam jednu od najneverovatnijih ljudskih priča.

Urađena je po knjizi “A Long Way Home” koju je napisao Šaru Brirli o svom životu i neverovatnoj avanturi koju je doživeo.

Šaru je petogodišnji dečak, živi u seocetu u Indiji sa majkom, bratom i sestrom. Živi u nemaštini i dane provodi sa starijim bratom Guduom, pokušavajući da nešto zarade i donesu malo hrane kući. Šaru jednog dana odlazi sa bratom do obližnjeg gradića u noćnu smenu – to znači traženje bilo čega što bi im moglo doneti zaradu na železničkoj stanici. Dok Gudu odlazi da izvidi područje, Šaru spava na klupi. Budi se u pola noći sasvim sam. Tumarajući po stanici u potrazi za bratom ulazi u voz da se skloni od zime. San ga uskoro savladava. Kada se probudi počeće neverovatna priča njegovog života.

Ovaj australijski film režirao je Gart Dejvis. Glavne uloge tumače Sani  Pavar, Abišek Bharate i Prijanka Boze.

7. Legend (2015)

Film prati Ronalda i Redžinalda Kreja, dva engleska gangstera koji su terorisali London pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka i postali legende.

Neverovatnim glumačkom preobražajem Tom Hardi glumi oba brata. Legenda je pravi, klasični gangsterski film sa stilom, koji će otkriti tajnu istorije zločina porodice Krej.

8. Hotel Mumbai (2019)

Film govori o zapanjujućoj istinitoj priči o žrtvama i preživelima Bitke za Mumbaj.

Centar zbivanja je Tadž Hotel, koji je zauzelo nekoliko terorista, sa namerom da ubiju svakoga na koga naiđu. Posvećeno hotelsko osoblje, među kojima su šef kuhinje Oberoi (Anupam Kher) i konobar Arjun (Dev Patel), odlučuje da rizikuju svoje živote kako bi zaštitili goste hotela.

Među gostima se nalazi i mladi par Dejvid (Armi Hamer) i Zehra (Nazanin Boniadi), koji se žrtvuju kako bi došli do svog deteta koje je ostalo sa bebisiterkom u hotelskoj sobi. 

9. Searching For Sugar Man (2012)

Dokumentarni film “Searching For Sugar Man” prati karijeru muzičara Siksta Rodrigeza koji je početkom sedamdesetih godina prošlog veka izdao dva albuma “Cold Fact” i “Coming From Reality”.

Iako su autorovi albumi bili naširoko hvaljeni od strane mnogobrojnih kritičara i njegovo stvaralaštvo često poređeno sa radom Boba Dilana, Rodrigez nažalost nije uspeo da stekne popularnost kakva se od njega očekivala.

Posle kratke i slabe turneje po Australiji, izdavač je prekinuo saradnju sa njim. Rodrigez kao muzičar je naprosto nestao sa lica zemlje. Spletom čudnih okolnosti, Rodrigezovi albumi dolaze u Južnu Afriku i apsolutno neplanirano utiču na formiranje svesti jednog društva u procesu oporavljanja i stvaraju  brojne bizarne legende sa kojima će se publika tokom gledanja filma postepeno upoznavati.

10. A Beautiful Mind (2001)

Film prati život Džona Neša (Rasel Krou). Počinje njegovim uspesima na fakultetu i nastavlja se visoko zapaženim naučnim radom.

Ubrzo saznajemo za tajni život u kom noćima radi za tajne službe Vlade SAD.

Film vešto balansira između stvarnosti i izmišljenog sveta Džona Neša, kom psihičko oboljenje stvara brojne i realistične halucinacije, do te mere da je teško razlikovao stvarne događaje od izmišljenih.

Foto: Youtube/Printscreen


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
8
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
19
Super
Ksenija Stojiljković
Studentkinja treče godine novinarstva i komunikologije na Fakultetu političkih nauka. Prava neodlučna vaga koja živi na relaciji između jave i sna.