Kada se radi o horor filmovima, postoje dve vrste ljubitelja: oni koje vole nerealne efekte i likove i oni koje iste organski ne podnose. Iz tog razloga smo za vas sastavili za vas listu koja sadrži filmove sa čudnovatim prikazama, ali i one koji se zasnivaju samo na mogućim događajima i psihi junaka.

The Order (2003)

Horor film iz 2003. godine poznat i kao Sin gutljivac prikazuje istragu o neobičnoj smrti sveštenika.

Possession (1981)

Possession je drama sa elementima horora.

Pratimo dva lika Marka i Anu, muža i ženu koji imaju sina. Na početku filma, Mark se vraća sa službenog puta kući i shvata da je „izgubio“ svoju suprugu: ona želi razvod i ima ljubavnika. Dok je Mark opsednut Anom, ona postaje opsednuta sobom i svojim potrebama. Kada Ana odluči da napusti Marka, on pada u depresiju, dok se ona mazohistički odnosi prema svom telu, gadi se sama sebe, a ništa manje ne podnosi i druge, i predaje se „đavolu“…

Psycho (1961)

Psiho je poznati psihološki triler Alfreda Hičkoka po scenariju Džozefa Stefana. Scenario je adaptacija istoimenog romana Roberta Bloka o zločinima serijskog ubice Eda Gina.

Marion Krejn radi u agenciji za nekretnine. Tokom pauza za ručak, sastaje se sa ljubavnikom Samom Lumisom, s kojim se ne može venčati jer on većinu novca troši na alimentaciju. Šef agencije joj poverava  40.000 dolara koje treba da odnese u banku, ali ona odluči da ih potroši. Umorna od vožnje, Marion odlucuje da se odmori u motelu Bejts koji vodi Norman Bejts. Nakon večere Marion odlazi u kupatilo, i dok se tušira u kupatilo ulazi Norman, prerušen u svoju majku i ubija Marion. Ovo se dogodilo za vreme poznate „scene u kadi“ gde se tokom ubistva puštala poznata muzika Bernarda Hermana.

The Exorcist (1973)

U ovom filmu se radi o demonskoj opsednutosti mlade devojke i očajničkim pokušajima njene majke da je vrati u normalno stanje kroz egzorcizam.

The Conjuring (2013)

Radnja film je smeštena u 1971. godinu. Bračni par Rodžer i Kerolin se sa svojih pet ćerki sele u kuću izvan grada. Vremenom počinju da se dešavaju čudne stvari koje im remete mir, sve dok ne prerastu u pravu tiraniju od strane neke zle sile koja dovodi u pitanje i njihove živote. Kerolin se obraća popularnim istraživačima paranormalnih aktivnosti Edu i Lorin, koji su slavu stekli svojim predavanjima širom SAD-a i uspešnim razotkrivanjem demona. Oni otkrivaju da zla sila koja muči porodicu Peron potiče još iz 19. veka, i daju sve od sebe da demone isteraju iz kuće.

Goodnight Mommy (2015)

Razgovora ovde nema, ni među blizancima, ni sa majkom. U filmu nema mnogo replika, a tempo je veoma spor i zahteva dobro strpljenje.

Blizanci Elijas i Lukas žive zajedno sa svojom majkom u kući izolovanoj od grada. Dečaci najveći deo dana provode igrajući se pored jezera, u polju kukuruza ili istražujući šumu i obližnje napuštene kuće. Blizanci koji su na početku filma prepušteni sami sebi oduševljeno utrčavaju u kuću nakon što su videli da se njihova majka vratila. Bivša voditeljka se podvrgla invazivnoj plastičnoj hirurgiji. Zbunjeni i pomalo uplašeni dečaci gledaju njima nepoznatu ženu u zavojima. Elijasa i Lukasa ne zbunjuje samo fizički identitet njihove majke, već i njeno ponašanje. Blizanci su ubeđeni da njihova majka nije njihova majka. Sećanje na blagu i brižnu ženu je isparilo jer njihovom kućom hoda agresivna, hladna i distancirana žena koju ne prepoznaju. Situacija postaje još bizarnija nakon što dečaci počinju da sanjaju lucidne snove o ženi bez lica koja hoda šumom i koja jede bubašvabe.

The Babadook (2014)

The Babadook je australijski psihološki horor o samohranoj majci Amiliji i njenom šestogodišnjem sinu Semjuelu.

Tužna i jeziva priča o samohranoj majci i njenom maloletnom sinu koji pokušavaju da nastave sa životom posle smrti oca i supruga. Prazninu u njihom domu ispuniće Babadook, mračni lik iz dečje bajke sa ogromnim šeširom i kezom.

A Quiet Place (2018)

Godina je 2020. Svet je u ruševinama. Sve je pusto, a jedini preživeli žive u tišini. Zvuk je najveća opasnost, jer sa zvukom dolaze oni, a njihov dolazak znači kraj. Evelin i Li Abot, sa svoje troje dece, pokušavaju da prežive u novom svetu. Napravili su svoj mali svet i stroga pravila. Uz sve to, velika tragedija uzdrmaće i njihove međusobne odnose. Da bi izašli na kraj sa izazovima sveta, moraće prvo da prebrode one u svojoj porodici…

A Quiet Place je kompletno delo Džona Krasinskog. Poznati glumac potpisuje režiju, scenario i tumači glavnu ulogu.

Hush (2016)

Kompletan film se dešava u ovećoj kući koja se nalazi na proplanku šume. U ovoj kući u sred nedođije potpuno sama živi mlada spisateljica Medi koja se bori sa kreativnom krizom i kulinarskim pokušajima. Za ovaj film je mnogo važnije to što je Medi gluvonema: ona ipak uspeva da živi potpuno sama, bez igde ikoga na ovom svetu, pogotovo od kada je raskinula sa dečkom Kregom kome se više ni ne javlja na telefon. Jedini kontakt koji održava je sa prijateljicom iz komšiluka koja je obilazi svako veče.

Jedne noći se na njenom tremu pojavljuje maskirani ubica sa namerom da se malo poigrava, a onda je liši spisateljskog života. Ubica ja naoružan, tvrdoglav i sposoban, ne može da uđe u kuću pa vreba otvorene prozore ili vrata.

The Women in Black (2012)

Film snimljen po romanu Suzan Hil o ženi u crnom koja ne donosi ništa dobro svom gradu, osim jada, bede i bolesti.

Artur Kips je londonski advokat koji je u žalosti zbog smrti svoje supruge. Njegov poslodavac mu daje poslednju šansu da zadrži svoj posao i on putuje u udaljeno selo kako bi ispitao dokumentaciju koja je pripadala nedavno preminuloj gospođi. Artur nailazi na negatvine reakcije meštana koji ga sputavaju u istrazi i zahtevaju da se vrati u London, ali on ipak odlazi u napušteni zamak. Ubrzo shvata da je zamak uklet od strane osvetničkog duha žene obučene u crno, koja iz osvete na bizarne načine ubija decu lokalnih meštana. Zaintrigirani Artur rešava da se posveti tome kako bi prekinuo gnev i umirio duh pokojne gospođe.

Foto: Youtube/Printscreen


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Ksenija Stojiljković
Studentkinja treče godine novinarstva i komunikologije na Fakultetu političkih nauka. Prava neodlučna vaga koja živi na relaciji između jave i sna.