August 25, 2019

Deset ljubavnih filmova koje morate pogledati (po preporuci naših čitalaca)

Nepisano pravilo je da najlepše ljubavne filmove gledamo u najgorim životnim periodima, periodima posle raskida. Ali, čak i da nemate ljubavnih problema, nema razloga da ne pustite neki dobar ljubavni film. Pred vama je lista od deset filmova koje vam preporučuju čitaoci našeg portala. Spremite kokice, ali i maramice – trebaće vam.

Amélie (2001)

Ameli je povučena konobarica sa Monmartra koja radi u kafiću “Dva mlina” u Parizu. Kada jednog dana pronađe staru kutiju sa uspomenama u svom stanu, odlučuje da pronađe vlasnika. Vlasnika pronalazi uz pomoć jednog starog slikara. Anonimno vraća kutiju vlasniku i to joj potpuno menja život…

Film je osvojio je dve BAFTA nagrade, četiri Cezar nagrade i četiri nagrade Evropske filmske akademije među kojima su i one za najbolji evropski film i reditelja. Film je osvojio još 46 filmskih nagrada širom sveta i imao pet nominacija za Oskara.

Before Sunset (2004)

Džes i Selin su se upoznali u vozu na relaciji Budimpešta – Beč. Njihov iznenadani susret i  duboka, emocionalna veza koja je usledila dok su istraživali lepote Beča završila se na železničkoj stanici. Tamo si obećali da će se ponovo naći šest meseci kasnije. Od tog je jutra prošlo punih devet godina…

Forrest Gump (1994)

Forest Gamp je čovek niske inteligencije. Bez obzira na to, on ima divan život i svedok je brojnih istorijskih momenata iz druge polovine 20. veka. Bez imalo muke, Forest uči Elvisa da igra, postaje zvezda američkog fudbala, upoznaje Džona Kenedija, Lindona Džonsona i Ričarda Niksona, biva odlikovan u Vijetnamskom ratu, pobeđuje kinesku reprezentaciju u stonom tenisu, učestvuje u otkrivanju afere “Votergejt”, pretrčava Ameriku uzduž i popreko, i na kraju postaje prvi investitor u “Epl” kompjutere. Za sve to vreme, Forest ne zaboravlja Dženi (Robin Rajt Pen), devojku koju je zavoleo još kao dečak, a koja kroz šezdesete i sedamdesete godine prošlog veka ne prolazi tako glatko kao Forest.

The Bridges od Madison County (1995)

Film je ekranizacija istoimenog autobiografskog romana Roberta Džejmsa Volera. Ova priča o čežnji i razumevanju, o ljubavi tako snažnoj da može zauvek da promeni nečiji život, jedna je od najpopularnijih knjiga novijeg doba – skoro tri godine bila na listi najprodavanijih knjiga Njujork tajmsa.

Frančeska je bila udata za Ričarda Džonsona i s njim je živela na usamljenoj farmi u okrugu Medison, u Ajovi. Nakon njene smrti, njena deca Karolina i Majkl otkrivaju da je u svom dnevniku Frančeska opisala ljubav s izvesnim fotografom Robertom Kinkejdom. Veza je trajala samo četiri dana, a sve se dogodilo u leto 1965. godine, dok su muž i deca bili na velikom sajmu. Kinkejd je svojim malim kamionom zalutao tražeći mostove okruga Madison koje je trebalo da snimi. Zaustavio se pred Frančeskinom kućom i ona mu je pokazala put.

La vita è bella (1997)

Roberto Benini tumači lik maštovitog konobara Gvida, koji zajedno sa ženom i petogodišnjim sinom završava u koncentracionom logoru. Uprkos svim strahotama sa kojima se suočavaju, on pronalazi način da ubedi sina da je sve što se dešava samo igra.

Film je osvojio tri Oskara i smatra se jednim od najboljih italijanskih, ali i svetskih filmova devedesetih.

Love Story (1970)

Ljubavna priča je film snimljen po hit romanu Erika Sigela, a glavne uloge tumače Ali Mekgrou i Rajan ONil. Oliver, mladić iz bogate porodice se zaljubljuje u Dženifer, studentkinju iz siromašne porodice.  Započinju ljubavnu vezu, ali njihova sreća bila je kratkog veka…

Kritičari nisu baš blagonaklono primili ovaj film, prigovarajući mu da je kičast i poput sapunice. Ali, svejedno je postigao velik komercijalni uspeh i redovno se nalazi na listama najromantičnijih filmova svih vremena.

One Day (2011)

Na dan mature na Univerzitetu u Edinburgu mlada Ema Morli upoznaje svog vršnjaka Dekstera Mejheva. Iako noć provedu zajedno, Ema i Dekster odlučuju da ostanu samo prijatelji. Međutim, sudbina nije tako htela.

Letters to Juliet (2010)

Amanda Sejfrid je u ovom filmu nepopravljiva romantičarka koja odlazi sa verenikom u Veronu kako bi otkrila tajnu Julijinih pisama. Međutim, osim što saznaje ono što je želela, upoznaje čoveka koji joj menja život.

Breakfast at Tiffany’s (1961)

Beskrajno šarmantan i zabavan klasik šezdesetih sa neodoljivom Odri Hepbern u ulozi mlade, lepe i ambiciozne parti devojke. Holi Golajtli upoznaje novog komšiju koji nikako ne odoleva njenoj lepoti…

The Notebook (2004)

Noa tokom letnjeg raspusta upoznaje bogatašicu Ali na karnevalu. Zaljubljuju se jedno u drugo. Međutim, njeni roditelji ne žele da Ali bude u vezi sa običnim radnikom. Leto je gotovo, i Ali mora da ode. Noa odlučuje da joj piše svaki dan. Međutim, godine su prošle, i Ali je sada verene za drugog čoveka. Kada u novinama vidi da je Noa kupio kuću u kojoj je želeo da njih dvoje žive, odlučuje da ga vidi ponovo pre nego što se uda.

Foto: Youtube/Printscreen