Od bunta koji nosi u sebi i pozitivne energije do potpune slobode muzičara da se izraze – rokenrol svakako spada u jedan od voljenijih muzičkih žanrova.

U rokenrolu nas autori tako često ostavljaju bez daha svojim stihovima, a ponekad nas teraju i da se zapitamo:

Šta je ustvari pesnik hteo da kaže?

To pitanje je  među najzagriženijim fanovima predmet beskrajnih razgovora, diskusija i neslaganja.

U takvim razgovorima zauzimaju se dva tabora.

Prvi, možda brojniji, u pesmama omiljenih grupa vide skrivene poruke. Drugi, pak jednostavno uživaju u pesmama, bez preteranog udubljivanja u njihovo značenje.

Teško je reći ko je u pravu i biti neutralan. Zbog toga vam predstavljamo listu pesama YU roka sa mogućim skrivenim porukama. Da li ste znali za ove potencijalne skrivene poruke?

1. „Ne veruj u Idole“ – Piloti

Navodno je Kiki Lesandrić frontmen „Pilota“ imao nesuglasica sa „Idolima“ tačnije sa Srđanom Šaperom i na ovaj način je želeo da izravna račune.

2. „Pogledaj dom svoj anđele“ – Riblja Čorba

Bora Čorba je naslov pesme pozajmio od istoimene knjige pisca Tomasa Vulfa. Iako se smatra da pesma ima religijski karakter, po Borinom priznanju, pesma govori o Srbima kao nebeskom narodu.

3. „Ti si mi u mislima“ – Dino Dvornik

Mnogi  veruju da Dino Dvornik ne peva o ljubavi u ovoj pesmi, već – o heroinu.

4. „Srce“ – EKV

Za „Ekatarinu Veliku“ je oduvek vladalo mišljenje da se u njihovim pesmama nalaze skrivene poruke. Jedna od takvih je upravo pesma „Srce“ koja je posvećena Milanovoj dugogodišnjoj devojci.

Po objavljivanju teksta, obratili su nam se iz Zadužbine Milana Mladenovića, i ukazali na netačna tumačenja koja kruže internetom o ovoj pesmi. Naime, kako kažu, već dugi niz godina se netačno navodi da je devojka Milana Mladenovića preminula i to od heronia, što nije istina.

“Jedan od ciljeva Zadužbine je upravo da se lažima koje se godinama objavljuju na temu Milanove navodne narkomanije jednom za svagda stane na put”, navode iz Zadužbine.

Zbog navedenog smo izmenili prvobitni tekst i upotpunili ga novim, tačnim informacijama.

5. „Sanjao sam noćas da te nemam“ – Bijelo Dugme

Za mnoge ljubavna pesma, a za one koji su bolje upoznati sa likom i delom Gorana Bregovića pesma zapravo govori o gubitku majke.

6. „Da sam pekar“ – Bijelo Dugme

Još jedna pesma „Bijelog dugmeta“ za koju se smatra da nosi skriveno značenje. Naime, veruje se da bend peva o drogi, „belom prahu“.

7. „Igra rokenrol cela Jugoslavija“ – Električni orgazam

Gile je ovu pesmu posvetio narodu i narodnostima SFRJ i nemogućnosti da vide ono što se sprema.

8. „Balkan“ – Azra

Jedna od najkontraverznijih Džonijevih pesama. Zbog stiha „…budi mi silan i dobro mi stoj..“ mnogi su skloni da kažu da peva o svom polnom organu.

9. „Ena“ – Haustor

Još jedna pesma iza koje se navodno krije droga. Naime, smatra se da je Ena ostavila autora Darka Rundeka baš zbog njegovog problema sa drogom.

 10. „Bacila je sve niz rijeku“ – Indexi

Najveći hit sarajevske grupe „Indexi“ je zapravo priča o abortusu.


Na kraju ove liste bi trebalo reći da je jedna od najvećih lepota rokenrola baš sloboda koju nosi i koju pruža svima koji ga vole.

Da bi čovek potpuno razumeo rokenrol prvo mora da da sebi slobodu da razume život.

Foto: Pexels/Stas Knop

Izmenjeno: 23. jul 2020. godine


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
4
Super
Strahinja Grozdanić
Rođen sam u prošlom veku, ali ne tako davne 1986. godine u Beogradu. Od kada su me doneli u Zemun, pa do današnjeg dana, vreme provodim pored Dunava, trudeći se da uživam u hedonizmu, i da iz svake životne situacije izađem pametniji i mudriji. U copywritingu sam našao sferu svog interesovanja. Zašto? Izazovno je, uzbudljivo, vickasto a opet ozbiljno i odgovorno. Ne može svaki tekst svima da se svidi, ali zato može da se učini da se većina pronađe u tih par rečenica i da odluka pri kupovini proizvoda padne na proizvod kom sam posvetio kreativnost, pažnju i vreme.