January 2, 2020

Deset serija koje su obeležile 2010-te (prema odabiru naših čitalaca)

Čini se da su serije u prethodnih deset godina stavile filmove u drugi plan. Tako smo, u prethodnih deset godina, s nestrpljenjem iščekivali nove sezone i velika finala omiljenih serija. Naši čitaoci su odabrali deset serija koje su “bindžovali” prethodnih godina. Na listi su se našle i neke serije koje su se emitovale i pre 2010-ih. Možete pretpostaviti koje su to serije u pitanju.

1. Suits (2011 – 2019)

Prva serija na našoj listi (ne nužno i najbolja) je serija “Suits”, koja je kod nas prevođena i kao “Dva lica pravde”. Glavni “junak” serije je Majk Ros, koji ima izvanredno fotografsko pamćenje, i koji počinje da radi za jednu advokatsku firmu. Ali, Majk nikada nije završio prava. Njegov šef i partner Harvi Spekter to zna. Tajnu zna i njegova sekretarica, Dona. Njih troje rade sve da se Majkova tajna ne otkrije. U seriji je do udaje za princa Harija glumila i Megan Markl. Iako su se mnogi nadali da će se pojaviti u seriji u poslednjoj sezoni, to se nije desilo.

2. Friends (1994 – 2004)

Iako su “Prijatelji” serija koja je 2019. slavila svoju 25. godišnjicu, i dalje je jedna od omiljenih serija naših čitalaca (a verujemo i mnogih širom sveta). Ima li potrebe da dužimo? Ovo je ipak jedna od najpoznatijih serija na svetu, sigurno znate makar jednu repliku. 🙂

3. House of Cards (2013 – 2018)

Mnogi seriju “House of Cards” smatraju jednom od najintrigantnijih serija snimljenih u prethodnim godinama. Serija prati život Frenka Andervuda, beskrupoloznog i nadmenog političara i njegove supruge Kler. Nakon što predsednik Amerike prekrši obećanje da će Andervud biti državni sekretar, Frenk odlučuje da se osveti.

4. How I Met Your Mother (2005 – 2014)

Od prve epizode, publika je nestrpljivo iščekivala momenat kada će Ted Mosbi konačno reći svojoj deci kako je upoznao njihovu majku. Radnja je smeštena u 2030. godini, a Ted se kroz seriju priseća svoje mladosti. Njegovu ekipu čine Maršal i Lili (koji su u vezi) i vrcavi Barni. Već u prvoj epizodi Ted upoznaje novinarku Robin, u koju se zaljubljuje i ona ubrzo postaje deo njihovog društva.

5. Game of Thrones (2011 – 2019)

Možda jedna od najgledanijih serija 2010-ih. Svaka nova epizoda se čekala sa ogromnim nestrpljenjem. Serija je rađena po romanu “Pesma leda i vatre” Džordža R. R. Martina. Ukratko, nekoliko plamićkih porodica bori se za Gvozdeni presto i vlast nad Sedam kraljevstava.

6. La Casa de Papel (2017 – )

Za razliku od mnogih serija na ovoj listi, “La Casa de Papel” se i dalje emituje. U pitanju je španska krimi serija o osam pljačkaša. Glavni lik, Profesor okuplja bandu kako bi izveli pljačku veka. Jedna od članica bande je i Tokio, koja je ujedno i narator serije.

7. True Detective (2014 – )

I ovo je jedna od serija koje se i dalje emituju. Zanimljivo u vezi sa serijom “True Detective” je to što svaka sezona ima nove likove, priču i glumačku postavu. U prvoj sezoni radnja se vrtela oko 17-godišnje potrage dvojice detektiva za svirepim ubicom u Luizijani. Radnja druge sezone smeštena je u Kaliforniji, a treća u Ozarku.

8. Breaking Bad (2008 – 2013)

Smatra se jednom od najboljih serija ikada snimljenih. Godine 2013. serija je ušla u Ginisovu knjigu rekorda upravo zbog tako dobrih kritika. Radnja serije smeštena je u Albukerkiju. Profesor fizike saznaje da ma rak pluća, i da mu ne preostaje mnogo od života. Kako njegova žena i sin koji ima cerebralnu paralizu ne bi ostali bez ičega nakon njegove smrti, odlučuje da počne da proizvodi i prodaje metamfetamin. U tome mu pomaže bivši učenik Džesi…

9. Sherlock (2010 – 2017)

Detektivske priče o Šerloku Holmsu, uspešno su pretočene u seriju čije su se nove epizode željno iščekivale. Nakon četiri sezone i 13 epizoda, serija je završena januara 2017. Serija o detektivu Holmsu našla se na 60. mestu Gardijanove liste od 100 serija koje su obeležile 21. vek.

10. Fargo (2014 – )

Poslednja serija na našoj listi je Fargo, antologijska crna komedija i krimi drama. Serija je inspirisana istoimenim filmom iz 1996. godine. Svaka sezona serije smeštena je u drugo vreme i priča novu priču. Serija je od početka emitovanja osvojila više od 50 nagrada.

Foto via SpoilerTV (Christos Kalohoridis/USA Network)