May 15, 2019

“Devojka”, film o transrodnoj balerini

Foto: Kombank Dvorana

Na bioskopskom repertoaru Kombank Dvorane od 16. maja naći će se belgijski film „Devojka“ debitanta Lukasa Donta koji je za svoj prvenac osvojio četiri nagrade na festivalu u Kanu, a bio i jedan od najgledanijih na prestoničkom Festivalu autorskog filma.

Inspirisan pričom Nore Monsekur (Nora Monsecour) i njenim iskustvom postanka uspešne balerine reditelj Lukas Donte iskoristio je višegodišnje druženje sa Norom (transrodnom balerinom) i snimio film koji je nominovan za nagradu Zlatni globus za najbolje inostrano ostvarenje.

Njihovo druženje datira još iz 2009. godine kada je reditelj saznao iz novina o tinejdžerki, transrodnoj osobi koja pokušava da postane uspešna balerina.

Film “Devojka” je prikazan na preko 30 festivala i osvojio je preko 20 nagrada, a najveći uspeh ostvario je glumac Viktor Poster čija neverovatna interpretacija petnaestogodišnje Lare, odlučne devojke koja predano radi na tome da postane profesionalna balerina, je dovoljan razlog da se ne propusti ovaj film.

Lara se, uz podršku svoga oca, u potpunosti posvećuje svom cilju u svojoj novoj školi. Međutim, njene tinejdžerske frustracije i nestrpljenje počinju rasti nakon što shvati da se njeno telo odupire strogoj disciplini zato što je rođena kao dečak.

Film je prvi put je prikazan na Kanu 2018. godine u selekciji Izvestan pogled, u kojoj je i osvojio 4 nagrade: Nagrada za najboljeg glumca (Viktor Poster), Zlatna Kamera za reditelja Lukasa Dhonta, Fipresci nagrada u selekciji Izvestan pogled i Queer palm.

Film je nagrađen i u Srbiji, međunarodni žiri 25. Festivala evropskog filma Palić 2018, dodelio je nagradu ZLATNI TORANJ ZA NAJBOLJI FILM filmu DEVOJKA, u režiji Lukasa Donta.

Izvor: Kombank Dvorana

Foto: Kombank Dvorana