Dom omladine Beograda u saradnji sa Pedagoškim muzejem 9. jula od 19.30h prezentuje tribinski program „DOB u gostima“ pod nazivom „Kult, religija i kultura“.

Učestvuju: Velibor Martinović, master teologije i doktorand pri Filozofskom fakultetu UB (grupa za arheologiju); Jovan Blagojević, master teologije i Stevan Jovanović, master teologije.

Program čine dva segmenta – predavanje o istorijskim saznanjima, antropološkim, etnološkim, religiološkim i arheološkim istraživanjima koja potvrđuju shvatanje da je religija bila jedan od ključnih aspekata ljudskog društva, kulture i civilizacije od najranijeg oblika postojanja ljudske zajednice do danas.

Postavljaju se pitanja, koji je razlog za tako nešto? Kakav je odnos religijskog iskustva, ljudskog stvaralaštva i društvenog angažovanja i koji je razlog zbog kojeg se, po prvi put u ljudskoj istoriji, susrećemo sa nereligijskog kulturom, na trenutko ne samo sekularnom, već i izrazito neprijateljski raspoloženom prema – pre svega organizovanim i instucionalizovanim – oblicima religioznosti?

Drugi segment programa je posvećen filmskoj projekciji pod nazivom „Veliki narativ“ koja čini dokumentarnu epizodu u okviru serijala „Konsantinovo nasleđe“ koji nastaje po idejnom narativu i skicama vladike Jovana niškog, uz scenario i režiju đakona Nenada Ilića sa ciljem da putem savremenih medija široj publici predstave dijalog pravoslavne i savremene kulture sveta.

Ulaz je slobodan.

Foto: DOB logo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.