October 18, 2019

Dobitnik “Zlatne palme” otvara 25. Festival autorskog filma

Film "Parazit" / Foto via FAF

Ovogodišnji Festival autorskog filma otvoriće film “Parazit” slavnog južnokorejskog reditelja Bong Džon-hoa, koji je dobitnik “Zlatne palme” ovogodišnjeg Kanskog festivala.

U pitanju je crna komedija sa elementima trilera koja suočava imućnu porodicu, opsednutu američkom kulturom i siromašnu – u nemilosrednoj potrazi za egzistencijom.

Ova porodična tragikomedija koja prikazuje neizbežni sudar koji nastaje kada Ki vo, najstariji sin porodice od četiri odraslih koji su nezaposleni, dobije ponudu za dobro plaćen učiteljski posao u bogatoj porodici Park.

Veoma sadržajan program festivala upotpuniće i film izraelskog reditelja Nadava Lapida, “Sinonimi“, koji je poneo najprestižniju nagradu Berlinskog festivala “Zlatni medved”.

Izraelsko-francusko-nemačka koprodukcija je, osim glavne nagrade Berlinskog festivala, osvojila i nagradu kritike FIPRESCI koja ga je opisala kao izuzetno originalno delo sa oštrom i suptilnom političkom porukom.

U okviru glavnog programa ovogodišnjeg festivala biće prikazano preko dvadeset ostvarenja od kojih će se do dvanaest filmova takmičiti za Gran Pri festivala “Aleksandar Saša Petrović”. 

Glavna sala i ove godine će biti Kombank dvorana, dok će se festival održati i u Domu u omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, staroj i novoj zgradi Muzeja Jugoslovenske kinoteke, bioskopu “Fontana”, Centru za kulturu Vlada Divljan, Domu kulture Studentski grad i Art bioskopu- Kolarčeva zadužbina.

Foto via FAF