Novi Sad je u okviru Dočeka 7528 sinoć pokazao da je sve spremniji za titulu Evropske prestonice kulture, do koje je ostalo još tačno 365 dana! Događaji su se održavali na 50 lokacija širom grada, nastupilo je 200 umetnika iz 10 zemalja!

Treću godinu za redom Doček je ponovo Novi Sad učinio jedinstvenim, ne samo u zemlji, već i u regionu. Ugostio je veliki broj turista, a neki od njih došli su zbog Dočeka čak iz Francuske. 

„Imam prijatelja koji je iz Novog Sada i koji mi je pričao da moram da dođem da vidim sve ovo. Odlična mi je ideja da u jednoj večeri postoji toliko različitih događaja. Dopada mi se što su različiti muzički žanrovi, različita mesta u gradu za otkrivanje“, rekao je Sedrik Bjenveni. 

Foto: V.Veličković

Božo Vrećo: Hajde da kažemo da je ovo bunt za nešto dobro

Svi kapaciteti bili su popunjeni, a za neke događaje ulaznice su bile rasprodate još u decembru. Pre svih koncert Boža Vreće i novosadskog orkestra Camerata Academica u Sinagogi. 

„Prekrasan je osećaj kada dolazite da održite koncert koji je rasprodat tako brzo i videti sve te ljudi koji su došli da uživaju u vašem glasu, u nečem što nije tipično i komercijalno. Meni je koncept Dočeka genijalan, samim tim da muzika živi, da grad progovara pjesmom, da je sve manje mržnje, nesuglasja, bunta. Hajde da kažemo da je ovo bunt za nešto dobro“ rekao je Božo Vrećo. 

Doček je i ove godine aktivirao i otkrio nove lokacije za kulturne sadržaje. Tako je hrvatski sastav Svemirko nastupio u Kino sali Železničke stanice. Dejan Petrović Big bend nastupio je u Reformatorskoj crkvi, Goran Trajkoski u gimnaziji „Laza Kostić“, Dado Topić u KC „Petefi Šandor“.

Foto: V.Veličković

Srpsko narodno pozorište objedinilo je najrazličitije muzičke žanrove. Najpre, najveću filharmoniju iz Irkutske oblasti, Let 3 i di džej Nolah. Jedna od najboljih basistkinja Evrope, Kinka Glik nastupila je u Radničkom domu. 

„Odlična mi je ideja otkrivanja novih prostora za koncerte i druge sadržaje. Mislim da mi je ovo prvi put da nastupam na nekoj neobičnoj lokaciji. Mislim da nije važno da li je na koncertu pet ili sto ljudi, već atmosfera koja se napravi i energija koju publika i izvođač dele“, rekla je Kinga Glik

Foto: V. Veličković


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
9
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.