Dobitnik nagrade „Nebojša Popović“ za 2020. godinu je Srđan Vučinić za dugogodišnje posvećeno promovisanje najviših vrednosti u filmskoj umetnosti kroz svoje filmske kritike, autorske tekstove, selekcije filmova i javne nastupe.

Žiri u sastavu Miroljub Stojanović, filmski kritičar (predsednik), Srdan Golubović, reditelj i Ivan Velisavljević, filmolog (članovi), svoju jednoglasnu odluku je obrazložio na sledeće način:

Sjajan kritičar, nadahnuti prozni pisac, izvanredni kreator brojnih programa Festivala autorskog filma i organizator jedinstvenih tribina, Srđan Vučinić je konzistentnošću kritičke misli i estetičkog stava, koji u potpunosti afirmiše film kao autorstvo i umetnički čin, istrajavao na svom kreativnom credu. U eri svekolike komercijalizacije, Vučinić je svojim preferencijama udahnuo novi pristup razumevanju relevantne filmske estetike, a kao kritičar nametnuo se analitičnošću opservacija, studioznošću i modernim senzibilitetom.

Srđan Vučinić (1970) je filmski kritičar, autor velikog broja tekstova o filmu i književnosti u brojnim dnevnim i nedeljnim listovima, mesečnicima i knjigama, umetnički direktor Festivala autorskog filma i veliiki poznavalac filmske umetnosti, koji svojim raznovrsnim i posvećenim  delovanjem značajno doprinosi njenoj popularizaciji zasnovanoj na najvišim vrednostima.

Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, Kulturni centar Beograd, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica/ Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana „Pogled u svet“/ Festival autorskog filma, Fond B92/ Festival „Slobodna zona“, Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks“ i članovi porodice Nebojše Popovića, u želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i nasleđe koje je ostavio, dodeljuju godišnju Nagradu „Nebojša Popović“, za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture.

Nebojša Popović (1958–2015) je bio jedan od retkih preostalih svetlih glasova kritičarske profesije. Njegove kritike bile su lucidne i eruditske, britke i moderno prezentovane, tako da istovremeno komuniciraju i sa najširim televizijskim auditorijumom i sa intelektualnom elitom. Njegovi čuveni razgovori sa vodećim savremenim svetskim i domaćim filmskim autorima u emisiji „Drugi vek“ na RTS-u postavili su visok standard kao sveobuhvatne i dubinske, žive, lične interakcije koje su stvarale slojevite portrete sagovornika i često bacale novu svetlost na njihovo stvaralaštvo. Kao urednik filmskog programa Dvorane Kulturnog centra Beograda profilisao je koncept kvalitetnog umetničkog filma na kojem su ukus formirale generacije gledalaca. Nebojša Popović je svojim celokupnim delovanjem promovisao ljubav prema filmu, kao i njegovo duboko intelektualno promišljanje.

U Dvorani Kulturnog centra Beograda će na dan dodele nagrade biti održan i filmski maraton. Selektor programa je Miroljub Stojanović, dobitnik Nagrade „Nebojša Popović“ za 2019. godinu.

12.00 SKVER

Švedska, Nemačka, Francuska, Danska, 2017, 151’

Režija: Ruben Estlund

Kristijan je uvaženi kustos Muzeja savremene umetnosti. Razveden, ali i brižan otac, nalazi se u punom jeku priprema za novu izložbu pod imenom Skver, pod kojom se podrazumeva umetnička instalacija u obliku kvadrata koja prolaznike poziva na altruizam. Međutim , kada mu ukradu mobilni telefon, pokreće se čitav niz neprijatnih situacija …

14.30 IZGARANjE

Južna Koreja, 2018, 148’

Režija: Li Čang Dong

Jongsu sreće staru prijateljicu Haemi na poslu gde radi kao dostavljač. Haemi pita Jongsua da se brine o njenoj mački jer ona putuje u Afriku. Nakon povratka, Haemi upoznaje Jongsua sa Benom, čovekom koga sreće na putu. Tokom posete Jongsuu, Ben otkriva Jongsuu svoja tajna interesovanja.

17.00 BILO JEDNOM U HOLIVUDU

SAD, V. Britanija, NR Kina, 2019, 161’

Režija: Kventin Tarantino

Pratimo jednog glumca i njegovog dvojnika koji kreću na put kako bi pronašli svoje glumačko mesto pod suncem u filmskoj industriji. Njihovo putovanje odvija se na vrhuncu hipi ere, i stari Holuvid se gotovo ne prepoznaje. Rik Dalton, glumac, ima za komšinicu  popularnu Šaron Tejt…

20.00 SVEČANO URUČENJE NAGRADE „NEBOJŠA POPOVIĆ“ ZA 2020. SRĐANU VUČINIĆU

21.00 DEMON POD REFLEKTORIMA

Danska, Francuska, SAD, 2016, 117’

Režija: Nikolas Vinfing Refn

Kada se Dženi, model željan slave, doseli u Los Anđeles, njenu mladost i vitalnost žene opsednute lepotom, počinju da proždiru i ona se nalazi ugrožena u svetu gde je sve dozvoljeno i cilj opravdava sredstva.

Cena ulaznice je 100 dinara.

Foto: Aleksandra Ćuk


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
1
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.