Film „Nomadland“ rediteljke Kloi Žao osvojio je Oskara za najbolji film, glavnu nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauka na 93. svečanoj dodeli tog priznanja u u Los Anđelesu, prenosi N1.

Kloi Žao osvojila je i Oskara za najbolju režiju „Nomadland“ čime je postala druga žena koja je dobila nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauke u toj kategoriji. Ta drama nagradu je donela i glavnoj glumici Frensis Mekdormand.

Oskara za najbolju mušku ulogu osvojio je Entoni Hopkins za ulogu u film u „Otac“ u kojem glumi starca koji tone u demenciju. Za Hopkinsa (83) je to drugi Oskar, a prvi je osvojio 1992. godine za ulogu čuvenog Hanibala Lektora u filmu „Kad jaganjci utihnu“.

Oskara za najbolji adaptirani scenario dobilo je ostvarenje „Otac“, koje je nominovano u ukupno šest kategorija.

Glumac Danijel Kaluja i glumica Ju-Džung Jun dobili su Oskare za najbolju mušku i žensku sporednu ulogu.

Nagrada za najbolji strani pripala je ostvarenju „Još jedna tura“, dok je najbolji dokumentarni film „My Octopus Teacher“. Piksarov „Soul“ najbolji je animirani film, a najbolji originalni scenario imao je film „Promising Young Woman“.

Foto: Photo Courtesy of Searchlight Pictures. © 2020 20th Century Studios All Rights Reserved


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.