Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS) skoro četvrt veka dodeljuje strukovne nagrade zaslužnim umetnicima. S obzirom na nedovoljno podrške stvaralaštvu u oblasti umetničke igre, Udruženje baletskih umetnika Srbije dodeljuje nagrade za interpretaciju i koreografiju bijenalno.

O nagradama je odlučivao jedan žiri imenovan od strane Predsedništva UBUS-a, u čijem su sastavu bili naši eminentni koreografi, pedagozi i igrači – Sanja Krsmanović Tasić, Danica Arapović, Milica Pisić, Dejan Kolarov i Miloš Kecman.

Nagrada Dimitrije Parlić za najbolju koreografiju u sezoni 2018/19 i 2019/20. je većinom glasova dodeljena koreografkinji Konstanci Makras za predstavu “Gradovi kojih više nema”, kreiranu u saradnji sa, i u izvođenju igrača Bitef dens kompanije.

Članovi žirija, za ovu predstavu koja povlači paralelu između traumatičniih doživljaja nemačke i srpske istorije – bombardovanja Drezdena 1945. godine i NATO bombardovanja Srbije 1999.godine, ističu u svom obrazloženju da “predstava dugo rezonira u nama, budeći bezbroj pitanja, ali imajući katarzično dejstvo, koje ne bi bilo moguće ostvariti bez posvećenog anasambla izvajanog strpljivim i postojanim radom sa izvrsnim domaćim i stranim koreografima, principom koji se u Bitef dens kompaniji neguje”.

Specijalna nagrada za inovativni pristup u savremenom plesnom teatru ovoga puta nije dodeljena. Iako je žiri razmatrao nekoliko predstava koje su imale potencijal za dobijanje Specijalne nagrade, većina glasova nije postignuta.

Nagrada za životno delo Udruženja baletskih umetnika Srbije, u godini jubileja Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu – 70 godina od osnivanja Baleta SNP-a, odlazi u ruke jedne novosadske primabalerine, vredne, marljive i pouzdane Biljane Njegovan.

Predsedništvo UBUS-a u svom obrazloženju ističe “da našoj igračkoj – baletskoj profesiji trebaju ličnosti poput Biljane Njegovan, koje su pravi predstavnici svoje profesije i profesionalci koji se ne štede ma kom segmenu igre se davali. Stoga, dragoj koleginici čestitamo nagradu, a mladim generacijama želimo da se ugledaju na utaban put vrednog, pregalničkog davanja umetnosti igre”.

Uručenje nagrade Dimitrije Parlić biće održano 13. marta 2021. godine na sceni Bitef teatra nakon izvođenja predstave Gradovi kojih više nema koja počinje u 19 časova.

Uručenje nagrade za Životno delo biće naknadno objavljeno, a u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Foto: Jelna Janković


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
9
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.