Ovogodišnju Nagradu za najbolji film na dodeli nagrada britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA) osvojila je drama “Zemlja nomada” (Nomadland), dok je rediteljka ovog američko-nemačkog ostavrenja Kloi Đao (Chloe Zhao) ovenčana nagradom za najbolju režiju.

Takođe, film je dobio nagradu i za najbolju glavnu žensku ulogu koja je dodeljena Frances Mekdormand (Frances McDormand) za ulogu Fern, a film je osvojio i nagrada za najbolju fotografiju. Film će uskoro biti prikazan na Beogradskom FEST-u, a nakon toga na repertoaru samo nekoliko bioskopa.

Animirani fim “Duša” (Soul) osvojio je nagradu za najbolji animirani film i najbolju muziku. Sinhronizovana avantura koja je već nagrađena Zlatnim globusom za najbolji animirani film i najbolju muziku trenutno se nalazi na reperotarima širom Srbije i predstavlja jedno od najgledanijih bioskopskih ostvarenja.

Yuh-Jung Youn nagrađena je za najbolju sporednu uloga u filmu “Minari” koji je će takođe biti prikazan na predstojećem 49. FEST-u. Film je nominovan u šest kategorija za nagradu Oskar.

Ostvarenje “Još jedna tura” (Another Round/Druk) reditelja Tomasa Vinterberga britanska Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA) proglasila je najboljim van engleskog govornog područja. U Berlinu krajem prošle godine Evropske filmske akademije proglasila ga je najboljim evropskim filmom. Ova dansko-švedska komedija trenutno je nominovana u dve kategorije za nagradu Oskar.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
4
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.