U okviru programske celine „Domaća panorama” ovogodišnjeg Martovskog festivala, 20. aprila od 13 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, biće prikazani dokumentarni filmovi o dve kultne beogradske institucije: Omladinskom pozorištu DADOV i Klubu studenata tehnike.

Dokumentarni film „Jedan život, jedan san” (2021, 32’ 46’’) u režiji Marka Čelebića, o legendarnom beogradskom pozorištu za mlade DADOV koje u kontinuitetu radi još od 1958. godine, imaće svetsku premijeru na Martovskom festivalu. Film je snimljen u izvršnoj produkciji pozorišta DADOV, a producent je Miljana Mijović.

Mnoge države, čitava carstva i pokreti, retko su uspeli da postignu neprekidni rad i život u trajanju od preko 60 godina. Upravo time može da se pohvali jedno omladinsko, alternativno pozorište, pod kriptičnim i tajanstvenim imenom – DADOV (Dramski Atelje Doma Omladine Vračara). Entuzijazam, druženje, ljubav prema igri i strast prema maštanju traju već duže od pola veka. I, da budemo iskreni, kraj se ne nazire.

Marko Čelebić rođen je 1995. u Novom Sadu. Diplomirao je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dušana Petrovića i asistentkinje Ane Tomović, kao najbolji student u generaciji. Režirao više studentskih predstava, kao i predstave u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, UK Vuk i Dadovu. Demonstrator na FDU kod profesora D. Mihajlovića (pozorišna režija i mediji). Od 2019. urednik programa u DADOV-u.

Dokumentarni film KST-65” (2020, 53’ 37’’) u režiji Zorana Bulovića, snimljen je povodom 65 godina postojanja Kluba studenata tehnike. 

Sadrži bogatu dokumetarnu građu o ovom legendarnom beogradskom klubu, kao i intervjue sa preko trideset poznatih ličnosti (Goran Bregović, Momčilo Bajagić Bajaga, Rada Đuričin, Arsen Dedić, Bora Đorđević, Radoš Bajić, Žika Jelić, Pera Džo…) i sa članovima kluba. Sagovornici se prisećaju istorijata kluba, ali i govore o nekim prošlim vremenima, kulturi, nauci, filmu, pozorištu, muzici… Autorski tim koji je radio na filmu čine: Zoran Bulović, Vladimir Jelenković, Mihailo Mihailović, Goran Šakota, Peđa Ristić, Petar-Peca Popović.

Zoran Bulović rođen je u Beogradu 1950. godine. Tokom studija Elektrotehničkog fakulteta (1970-1977) bio je aktivan clan KST-a. Član produkcije Naučnog programa TV Beograd od 1980. do 1990. godine. Poslednjih 25 godina produkcijom se bavi kroz delatnost privatnog studija, koji je realizovao brojne domaće i međunarodne televizijske projekte.


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.