Ulaskom u Dom Jevrema Grujića zakoračili ste u prošlost, srpsku tradiciju i avangardu. To je jedinstvena kuća-muzej umetnosti, istorije i diplomatije, koji čuva umetničku kolekciju jedne od najuglednijih diplomatskih porodica u Srbiji, sakupljanu tokom dva i po veka!

Dom Jevrema Grujića, u samom kulturnom i istorijskom srcu prestonice, Svetogorskoj ulici broj 17, sagrađen je 1896. godine po projektu poznatog beogradskog arhitekte Milana Kapetanovića i prva je zgrada koju je zaštitio Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Foto: Dom Jevrema Grujića

Kuću je za svoju porodicu podigao istaknuti srpski državnik i diplomata Jevrem Grujić. Tokom 19. i 20. veka, u prostranim salonima ovog zdanja organizovani su gradski balovi na kojima se okuplјala društvena elita Srbije kao i diplomatski skupovi na kojima su politički i intelektualni prvaci tog vremena odlučivali o budućnosti srpske države.

Enterijer / Foto: Dom Jevrema Grujića

Umetnička kolekcija broji preko 600 predmeta neprocenljive istorijske vrednosti. Među njima se nalaze dela najvećih srpskih slikara, staro i retko oružje iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, kraljevski darovi članovima porodice, portret kraljice Natalije, kao i najstarija sačuvana venčanica u Srbiji iz 1850. godine koja se sastoji ih nekoliko stotina hiljada srebrnih niti.

Diskoteka / Foto: Dom Jevrema Grujića

Zanimljivo je to da je prva diskoteka na Balkanu otvorena upravo u podrumu ove kuće 1967. godine i označila sociološki ‘bum’ u savremenoj istoriji grada. U nju su dolazile najveće svetske zvezde toga doba: Alen Delon, Keterin Denev, Omar Šarif… Diskoteka je popularno nazvana “Kod Laze Šećera”, koji i danas goste sprovodi kroz njene hodnike i priča priče iz njene burne istorije.

Čajanka sa kraljicom Natalijom

Jedna od najzanimljivijih stvari u Domu Jevrema Grujića svakako jeste poseta Salonu za čaj kraljice Natalije Obrenović.

Foto: Dom Jevrema Grujića

Uz šoljicu čaja, kafe, soka ili uz čašu vina samo ovde možete probati kraljičinu omiljenu čokoladnu tortu, pripremljenu po starom, originalnom receptu pronađenom u arhivi muzeja.

Kraljica Natalija Obrenović (Steva Todorović) / Foto: Dom Jevrema Grujića

Ova neobična čajanka će vam dočarati život i običaje u jednoj uglednoj građanskoj porodici, ali i upoznati vas sa životom jedne od najlepših i najvoljenijih srpskih kraljica – Natalije Obrenović.

Foto: Dom Jevrema Grujića


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
2
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
11
Super
Marija Jovanović
Po struci sam profesor srpskog jezika i književnosti. Volim putovanja, svoje prijatelje, kafu i dobru muziku, koja se obično uklapa sa dobrim vinom. Večiti sam optimista i uvek spremna za druženje i avanturu. Za sebe volim da kažem da sam veliki hedonista koji zna da uživa u malim stvarima.