Posle godinu i po dana pauze u ponedeljak 1. novembra od 19.30 na Velikoj sceni Madlenianum ponovo se izvodi operska predstava – opera Volfganga Amadeusa Mocarta Don Đovani, koja je nastala u koprodukciji Madlenianuma i Narodnog pozorišta u Beogradu, a premijerno je izvedena u 28. novembra 2017. godine.

Predstavu diriguje Ana Zorana Brajović, režiju potpisuje gost iz Italije Alberto Triola, igraju: Vladimir Andrić (Don Đovani), Dragoljub Bajić (Leporelo), Aleksandra Stamenković (Dona Elvira), Sofija Pižurica (Cerlina), Gavrilo Rabrenović (Mazeto), Stevan Karanac (Don Otavio), Mihailo Šljivić (Komendatore) i prvi put na našoj sceni debituje Biljana Jovanović kao Dona Ana.

Sopran Biljana Jovanović rođena je 1993. godine u Čačku. Osnovne akademske i master studije završava u klasi prof. Katarine Jovanović na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Za vreme studija, nastupa na mnogim koncertima u Zadužbini „Ilije M. Kolarca”, SKC-u, Beogradskoj filharmoniji i Sava centru. U januaru 2015. godine je kao uspešnog studenta nagradjuju CLU Guarnerius i FMU. Aprila 2016. je ispred Ambasade Republike Češke i izdavačke kuće „Clio” izvodila pesme koje je sakupio Jovan Frajt. Završnim solističkim koncertom pod pokroviteljstvom FMU i SKC-a zvanično diplomira na Osnovnim akademskim studijama 2017. godine.

U oktobru 2017. godine ispred Instituta za umetničku igru, na poziv reditelja Aleksandra Nikolića, učestvuje kao solista u predstavi Metamorfoze II i ŽanPol Mara – stradanje i ubistvo. Novembra 2017. godine, postaje član operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu, pod mentorstvom Prvakinje beogradske Opere dr. Sofije Pižurice, a ubrzo nakon toga u martu 2018. dobija ulogu soliste u baletu Kraljca Margo gde saradjuje sa maestrom Vesnom Šouc. U međuvremenu, postaje dobitnik Prve nagrade na Međunarodnom takmičenju pevača „Lazar Jovanović” u organizaciji Kulturnog elementa.

Master studije završava ulogom Dona Ane iz opere Don Đovani. Decembra 2018. godine, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta debituje u opereti Slepi m J. Štrausa II, uulozi Rozalinde, kao i u manjim ulogama tekućeg repertoara (Suor Angelica, Rigoletto..).

U junu 2019. godine, nakon 60 godina od poslednjeg izvođenja, u premijernoj podeli Konjovićeve opere Koštana, pod dirigentskom palicom Ane Zorane Brajović i režiji Juga Radivojevića, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta debitovala je u ulozi Stane, i dobila kritiku da je kao mladi solista važan oslonac ove opere. (Zorica Kojić, Danas).
Usavršavala se na raznim majstorskim kursevima i radionicama. Trenutno je član MOTO-a (Muzičko opersko teatarske organizacije), u kojoj juna 2021. godine, u premijernom izvođenju prve srpske opere Na uranku, Stanislava Biničkog, debituje u ulozi Stanke.

Radnja ove opere u dva čina puna je dvosmislenosti – ne samo tekstualnih, nego i muzičkih. Ona se odvija oko Don Đovanijevog odnosa sa tri žene – Dona Anom, Dona Elvirom i Cerlinom. Uz pomoć sluge Leporela, on ide iz jednog u drugo osvajanje. Međutim, kada pokuša da napastvuje Dona Anu, verenicu Don Otavija, sve kreće po zlu i razvratnik u dvoboju ubija njenog oca, Komendatorea. U međuvremenu, u grad stiže misteriozna Dona Elvira, nekadašnja Don Đovanijeva žrtva, koja želi da mu se osveti. U potrazi za novim izazovima, zavodnik uvek pokušava da šarmira i lepu seljančicu Cerlinu koja treba da se uda za Mazeta. Ana, Otavio, Mazeto, Elvira i Cerlina  odluče da se udruže kako bi kaznili prestupnika, ali on svaki put, uz Leporelovu pomoć, uspeva da im pobegne. Svojim lukavstvima neko vreme uspevao je da izbegne osvetu svih onih kojima je naneo štetu, ali na kraju ipak plaća za svoje grehe.

Vreme trajanja predstave: 2 sata i 50 minuta sa jednom pauzom.

Foto: Željko Jovanovići (na fotografiji Biljana Jovanović)


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.