U ovoj nedelji Madlenianum emituje dve moderne komične opere, opere o dve potpuno jedinstvene žene: “Ritu” Gaetana Donicetija i “Anželik” Žaka Ibera, pod dirigentskom palicom Vladimira Kranjčevića i u režiji Stefana Sablića.

Iako su nastale u dva različita istorijska, stilska i muzička vremena, ove dve opere spajaju komičnost, duhovitost obrade tema i lakoća komunikacije sa publikom.

Nijedna od dama iz opera nije melodramatična heroina, već su obe grozne žene kojih muževi žele da se oslobode!

Rita / Foto via Madlenianum

Spojene na neobičan način, Rita i Anželika korespondiraju ne samo svojom tematikom i libretom već i na mnogim drugim planovima.

Iberova Anželika se doživljava kao nadgradnja Rite, modernijeg je muzičkog jezika, novijeg vokalnog izraza, razigranija verzija Donicetijeve opere nastale u prethodnom veku.

Ljupkost, perlasti vokalni jezik i nenadmašna Donicetijeva muzikalnost, posebno u virtuoznim arijama i ansamblima, uvek plene publiku i vraćaju je najboljim temeljima italijanske romantičarske opere.

Skoro vek hronoloških i stilskih razlika, tačnije 85 godina od nastanka jednog i drugog dela, spaja i premošćuje isti rediteljski potpis, a razlikuje sve ono što čini opersku čaroliju večitom.

U obe opere tema je teška ženska narav. Ali, kako su u komičnim operama završeci uvek duhoviti, poletni i optimistički, tako je i u ovim delima. Obe opere su kamernog tipa, jednočinke, sa nevelikim brojem lica koja učestvuju u radnji. Obe omogućavaju reditelju da se razmahne, jer je naše vreme u njima otkrilo i prepoznalo srodnu umetničku i društvenu klimu, drugačiju od doba kada su nastale. Obe jednočinke nose prvi potpis pariske scene, gde su premijerno izvedene i podsećaju na teatarski žanr vodvilj.

Anželika / Foto: V. Nesovic

Veliki majstor italijanske opere Gaetano Doniceti veoma je cenjen i prihvaćen u našem vremenu, posebno po svojim komičnim operama, dok francuski kompozitor Žak Iber u ovoj operi poseže za različitim muzičkim stilovima, čak i za džezom, i tako u melanž maniru pokušava da oboji različite nacionalnosti Anželikinih kupaca i udvarača.

Opera je zamišljena kao farsa i kao parodija, elegantna ali drska, akademski sročena no i veoma ironična, na momente i sarkastična, nikada ne prelazeći dobar ukus, o čemu se kompozitor veoma starao.

Premijeru u Srbiji opere Rita i Anželika imale su marta 2010. godine kada su na scenu postavljene u saradnji sa Operom b.b. iz Zagreba.


Pročitajte još i: Virtuelno putovanje Madlenianuma: Gledajte predstave online!


“Nižinski – Zlatna ptica” za 1. maj

U petak, za praznik 1. maja biće emitovan balet neobične lepote sa harizmatičnim Konstantinom Kostjukovim kao Vaclavom Nižinski. Autor Gordan Dragović ga je nazvao koreografskom aleo dramom u kojoj je hronološki i simbolički gradio mozaik jedne harizmatične ličnosti uz pomoć efektivnih sredstava, a pre svega moderne koreografije Krunislava Simića.

Nižinski – Zlatna ptica / Foto via Madlenianum

Predstava “Nižinski – Zlatna ptica” je u NIN-u proglašena za najbolju baletsku predstavu u 2001. godini. Gostovala je na NOMUS-u u Novom Sadu i na međunarodnim muzičkim festivalima u Varni, Bugarska (2002), Sankt Peterburgu (2003) u čast jubileja 300-godišnjice grada i Budimpešti (2004).

U nastavku večeri biće emitovan i dokumentarni film “Zlatna ptica – Potret za biografiju Konstantin Kostjukov”, o nastanku ove predstave i njenom gostovanju u Petrogradu.

“Doručak kod Tifanija” kao poslastica

“Kao poslasticu za ovaj dugi vikend, nadamo se i poslednji u izolaciji, emitujemo melodramu ‘Doručak kod Tifanija’, premijerno izvedenu 26. marta 2011″, kažu iz Madleniauma.

Dramatizaciju romana Trumana Kapota potpisuje Milena Bogavac, a režiju Ana Radivojević Zdravković. Zvezde ovog projekta su Dubravka Mijatović kao Holi Golajtli i Marinko Madžgalj kao njen partner Fred. Ovo je prvi put da su zaigrali zajedno na daskama koje život znače, a privlačnost između ova dva i životna partnera zrači u svakoj sceni.

Drama će premijerno biti emitovana u nedelju 3. maja u 19.30 časova.

Predstave se emituju preko Youtube kanala Madlenianuma.

Foto via Madlenianum


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.