Foto via Madlenianum

U ovoj nedelji Madlenianum emituje dve moderne komične opere, opere o dve potpuno jedinstvene žene: “Ritu” Gaetana Donicetija i “Anželik” Žaka Ibera, pod dirigentskom palicom Vladimira Kranjčevića i u režiji Stefana Sablića.

Iako su nastale u dva različita istorijska, stilska i muzička vremena, ove dve opere spajaju komičnost, duhovitost obrade tema i lakoća komunikacije sa publikom.

Nijedna od dama iz opera nije melodramatična heroina, već su obe grozne žene kojih muževi žele da se oslobode!

Rita / Foto via Madlenianum

Spojene na neobičan način, Rita i Anželika korespondiraju ne samo svojom tematikom i libretom već i na mnogim drugim planovima.

Iberova Anželika se doživljava kao nadgradnja Rite, modernijeg je muzičkog jezika, novijeg vokalnog izraza, razigranija verzija Donicetijeve opere nastale u prethodnom veku.

Ljupkost, perlasti vokalni jezik i nenadmašna Donicetijeva muzikalnost, posebno u virtuoznim arijama i ansamblima, uvek plene publiku i vraćaju je najboljim temeljima italijanske romantičarske opere.

Skoro vek hronoloških i stilskih razlika, tačnije 85 godina od nastanka jednog i drugog dela, spaja i premošćuje isti rediteljski potpis, a razlikuje sve ono što čini opersku čaroliju večitom.

U obe opere tema je teška ženska narav. Ali, kako su u komičnim operama završeci uvek duhoviti, poletni i optimistički, tako je i u ovim delima. Obe opere su kamernog tipa, jednočinke, sa nevelikim brojem lica koja učestvuju u radnji. Obe omogućavaju reditelju da se razmahne, jer je naše vreme u njima otkrilo i prepoznalo srodnu umetničku i društvenu klimu, drugačiju od doba kada su nastale. Obe jednočinke nose prvi potpis pariske scene, gde su premijerno izvedene i podsećaju na teatarski žanr vodvilj.

Anželika / Foto: V. Nesovic

Veliki majstor italijanske opere Gaetano Doniceti veoma je cenjen i prihvaćen u našem vremenu, posebno po svojim komičnim operama, dok francuski kompozitor Žak Iber u ovoj operi poseže za različitim muzičkim stilovima, čak i za džezom, i tako u melanž maniru pokušava da oboji različite nacionalnosti Anželikinih kupaca i udvarača.

Opera je zamišljena kao farsa i kao parodija, elegantna ali drska, akademski sročena no i veoma ironična, na momente i sarkastična, nikada ne prelazeći dobar ukus, o čemu se kompozitor veoma starao.

Premijeru u Srbiji opere Rita i Anželika imale su marta 2010. godine kada su na scenu postavljene u saradnji sa Operom b.b. iz Zagreba.


Pročitajte još i: Virtuelno putovanje Madlenianuma: Gledajte predstave online!


“Nižinski – Zlatna ptica” za 1. maj

U petak, za praznik 1. maja biće emitovan balet neobične lepote sa harizmatičnim Konstantinom Kostjukovim kao Vaclavom Nižinski. Autor Gordan Dragović ga je nazvao koreografskom aleo dramom u kojoj je hronološki i simbolički gradio mozaik jedne harizmatične ličnosti uz pomoć efektivnih sredstava, a pre svega moderne koreografije Krunislava Simića.

Nižinski – Zlatna ptica / Foto via Madlenianum

Predstava “Nižinski – Zlatna ptica” je u NIN-u proglašena za najbolju baletsku predstavu u 2001. godini. Gostovala je na NOMUS-u u Novom Sadu i na međunarodnim muzičkim festivalima u Varni, Bugarska (2002), Sankt Peterburgu (2003) u čast jubileja 300-godišnjice grada i Budimpešti (2004).

U nastavku večeri biće emitovan i dokumentarni film “Zlatna ptica – Potret za biografiju Konstantin Kostjukov”, o nastanku ove predstave i njenom gostovanju u Petrogradu.

“Doručak kod Tifanija” kao poslastica

“Kao poslasticu za ovaj dugi vikend, nadamo se i poslednji u izolaciji, emitujemo melodramu ‘Doručak kod Tifanija’, premijerno izvedenu 26. marta 2011″, kažu iz Madleniauma.

Dramatizaciju romana Trumana Kapota potpisuje Milena Bogavac, a režiju Ana Radivojević Zdravković. Zvezde ovog projekta su Dubravka Mijatović kao Holi Golajtli i Marinko Madžgalj kao njen partner Fred. Ovo je prvi put da su zaigrali zajedno na daskama koje život znače, a privlačnost između ova dva i životna partnera zrači u svakoj sceni.

Drama će premijerno biti emitovana u nedelju 3. maja u 19.30 časova.

Predstave se emituju preko Youtube kanala Madlenianuma.

Foto via Madlenianum


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
23
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
13
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
33
divno
Predivno Predivno
30
Predivno
Super Super
14
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.