U godini jubileja, 30 godina od svog postanka, DAH Teatar će premijerno izvesti novu predstavu pod nazivom „Drveće pleše” 30, 31. oktobra i 1. novembra sa početkom u 20 časova u Studentskom parku u Beogradu.

„Drveće pleše” je plesno-pozorišna predstava koja se izvodi na otvorenom, a nastala je u režiji Dijane Milošević i Jadranke Anđelić.

Predstava se na scensko-poetski način bavi važnošću očuvanja drveća. Inspirisani istraživanjima o „životu“ drveća i njihovoj važnosti za čovečanstvo, želimo da najdirektnije, umetničkim sredstvima utičemo na građane da gledaju na drveće drugačijim očima i da shvate hitnost potrebe da se drveće u našem gradu i zemlji zaštiti od neumerene seče.

Drveće nam omogućava ne samo kiseonik, nego ima još čitav niz svojstava važnih za naše duhovno i fizičko zdravlje, a posebno je važno za očuvanje ekosistema. Kod nas, ali i u svetu se globalno krčenje šuma nastavlja alarmantnom brzinom: 7-8 miliona hektara šume se uništava svake godine, što je približno veličini Portugala. Svetski prosek zelene površine po stanovniku je od 20-40 m², a u Beogradu je 1 m².

Predstava, koja je deo šireg projekta DRVEĆE PLEŠE – AKTIVIRANJE GRAĐANA NA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE, odgovara na pitanje kako efikasno i konstruktivno reagovati na jednu od najvećih kriza sa kojom se suočavamo danas, krizom opstanka zdrave životne sredine čiji su direktni simptomi klimatske promene i jedan od glavnih uzroka – uništavanje šuma i drveća.

Koristeći umetnički jezik i kreativne tehnike koji dopiru direktnije do srca i uma gledaoca nego mnogi drugi standardni načini, kao i digitalne medije koji danas imaju veliki uticaj i vidljivost, želimo da podignemo svest o važnosti drveća za očuvanje zdravlja i ekosistema u našem gradu i šire; da podelimo konkretne informacije vezane za situaciju; da osnažimo građane da reaguju i aktivno učestvuju u promenama pogrešnih uverenja vezanih za klimatske promene i održanje zdrave životne sredine kao i da ih motivišemo da preduzmu prvi korak u izgradnji kulture odgovornosti i primenljive prakse.

DAH Teatar priprema predstavu u saradnji sa Institutom za umetničku igru u Beogradu.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.