Prepuna kulturna stanica Svilara na otvaranju izložbe radova francuskog umetnika Anri de Tuluz-Lotreka sinoć je pokazala da je Novi Sad opravdano poneo titulu Evropske prestonice kulture, kao i da su pripreme za 2021. uzele ozbiljnog maha.

Nakon svečanog otvaranja, posetioci su imali prilike da pogledaju više od 20 Lotrekovih radova, među kojima je najviše naslovnica i plakata, kao i njegovo najpoznatije delo, plakat za Mulen Ruž.

Anri de Tuluz-Lotrek među prvima je počeo da se bavi plakatom, kao sredstvom izražavanja i jednim vidom promocije kulturnih događaja, a takođe je i među najznačajnijim predstavnicima impresionizma. Ovom izložbom i njenim pratećim programima dovodimo Monmartr – srce umetničke prestonice sveta, Pariza, u Novi Sad – Evropsku prestonicu kulture, rekla je koordinatorka kulturne stanice Svilara, Violeta Đerković.

„Ogromno interesovanje za izložbu već na otvaranju, pokazalo je da naša publika ima kulturne potrebe i glad za ovom vrstom sadržaja. Misija kulturnih stanica jeste upravo u tome da kvalitetno odgovore na ovu vrstu kulturnih potreba i omoguće svim građanima da kulturne i umetničke programe mogu da vide, ali i da u njima učestvuju. Posebno se radujemo pratećim programima i radionicama u kojima će učestvovati naši najmlađi sugrađani, koji imaju priliku da od ranog uzrasta formiraju svoje kulturne potrebe na osnovu vrhunskih kulturnih sadržaja“, istakla je Đerković.

Foto: Novi Sad 2021

O značaju Lotreka i njegovih dela posetioci će imati prilike da čuju svake subote, do kraja izložbe, odnosno 6, 13. i 20. jula od 20.21 čas u okviru stručnih vođenja kroz izložbu, za šta će biti zaduženi stručnjaci iz Galerije matice srpske.

Lotrek je treće veliko ime iz sveta umetnosti, nakon Vorhola i Joko Ono koje je obeležilo poslednjih mesec dana u Novom Sadu, a u okviru četvrte programske platforme „Tvrđava mira“ koju je pokrenuo „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

„Lotrek je izuzetno značajan, avangardni umetnik i vidimo da on i dan danas živi zahvaljujući svojim vanvremenskim delima. Upravo ovakvi događaji, poput Lotrekove izložbe, kao i ono što se prethodnih dana i meseci dešavalo u Novom Sadu, govori da mi već sada imamo kvalitetne programe i da sugrađani mogu već sada da vide sve ono što čini jednu Evropsku prestonicu kulture“, rekao je član gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić.

Foto: Novi Sad 2021

U okviru izložbe, koja će trajati sve do 20. jula, u Svilari će biti organizovan i prateći program.

Sutra, 5. jula od 20 časova, Svilara će se pretvoriti u pariski kafe, u elektro maniru muziku će puštati DJ VUKASHIN, dok će 7. jula, od 20 časova biti realizovana projekcija dokumentarnog filma o Lotreku, zahvaljujući saradnji sa Francuskim institutom.


Pročitajte još i:

ZARAZNI RITMOVI BENDA “MONGOOZ AND THE MAGNET” NA EXIT-U

IZLOŽBA “ENDI VORHOL” U NOVOM SADU, KUSTOS UROŠ ĐURIĆ

DA KULTURA BUDE DOSTUPNA SVIMA: OBJAVLJEN VODIČ ZA PRISTUPAČNOST USTANOVAMA KULTURE

“TVRĐAVA MIRA” OD 7. JUNA DO 7. JULA U NOVOM SADU


Do 20. jula, biće još brojnih aktivnosti, poput koncerata, predavanja, radionica za decu, večeri francuske poezije.

Ceo program možete pronaći na i na društvenim mrežama.

Foto: Novi Sad 2021

Izvor: Novi Sad 2021


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.