Nakon izuzetno uspešne 2020. godine u kojoj je objavio dva dela “Unrest of lucidity” (Amazon, 2020) i “Silueta nedosanjanog sna” (Obodsko slovo, 2020), te mnoštva nagrada i priznanja kojih je ostvario sa navedenim materijalima – ovaj mladi pisac nastavlja svoju autorsku sagu i upravo pre nekoliko dana objavljuje i svoju treću knjigu “Polyphony of life”.

Naime, radi se o delu nedvosmislene autentičnosti i nečemu dosad neviđenom ne samo ovde u regionu nego i na mnogo širem podneblju: u pitanju je trojezična zbirka poezije.

Svojevrsno pomeranje granica literarne ekspresije oličeno u ovom delu sastavljeno je iz tri dozrele celine izvorno pisane na tri različita svetska jezika: engleskom, italijanskom i španskom jeziku; a koje na koncu čine jedno krajnje – kako estetski, tako i tematski – zaokruženo literarno delo.

Teme su životne, vibrirajuće, upečatljive i kako sam autor kaže – imanentno bliske svima. Dodaje i da je delo, prevashodno namenjeno internacionalnom tržištu, ali da to ipak ne umanjuje njegovu nadu da će pobuditi izvesno interesovanje i na ovim jezičkim prostorima.

Knjiga će biti dostupna u dva formata  –  kao e-knjiga, ali i u fizičkom formatu putem opcije “print on demand” na Amazonu, ali i putem široke lepeze povezanih distributera poput: Goodreads, Book Depository, AbeBooks, Google Books itd …  

Dušan Pejaković je mladi i nagrađivani književnik koji živi u Podgorici. Magistrand Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore, volonter, socijalni preduzetnik i autor. Osim na jezicima balkanskog jezičkog područja, stvara i na engleskom, italijanskom i španskom jeziku. Objavljivan u više zbornika i antologija poezije i proze širom sveta.

Mnogobrojna učešća na konkursima, festivalima i takmičenjima iznjedrila su i veliki broj pratećih diploma, nagrada, sertfikata i priznanja za ovog mladog, nezavisnog autora.

Kroz pisanu reč, proneo je glas svog stvaralaštva, ali i ostavio trajni pečat kulture svoje domovine, širom čitavog sveta: počev od Južne Amerike, preko Evrope pa sve do Azije i Indije. Shodno tome, ukazivana mu je počast od strane više međunarodnih udruženja, te je proglašavan za globalnog promotera književnosti i ambasadora kulture, a dodeljena su mu i mnoga članstva i adekvatne reprezentacijske uloge u navedenim organizacijama.

Osim poezije i proze, Pejaković se takođe bavi pisanjem esejistike i analitičkih tekstova iz domena struke.

Trenutno radi i na ostvarenju zbirke kratkih priča i novela, novog projekta koji je praktično priveden kraju; te dodaje da je to sve sada u onoj najzahtevnijoj etapi – nezaobilaznoj fazi pronalaženja eventualnih sponzorstava i/ili adekvatnog izdavačko/štamparskog aranžmana.

Foto: Privatna arhiva


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
2
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.