Tradicija duga decenijama se nastavlja. Makar kada je u pitanju Martovski festival, odnosno Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Ne treba zaboraviti da je Martovski festival prešao dug put od svog nastanka do danas. Prisetimo se samo osnivanja Festivala jugoslovenskog filma davne 1953. godine u Puli na kome su prikazivani igrani i dokumentarni filmovi. Samo nekoliko godina kasnije, 1959. godine, u Beogradu je pokrenut Jugoslovenski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Javnosti je malo poznato da je Martovski festival neka od svojih najznačajnijih istorijskih izdanja imao upravo u nekadašnjoj dvorani Doma sindikata.

Usponi, padovi i najposećenije godine

Istorija piše da je bio festival „uspona i padova“ zbog nedostatka sredstava. Ipak, neka od tada najposećenijih izdanja festivala su održana u Domu sindikata, od kojih su oštrim „arhivskim okom“ u nemim snimcima i slikama, zabeležena ona iz 1973. i 1980. godine.

Foto: DDS arhiva

Izdanje Jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog festivala 20. po redu održano je od 2. do 7. marta 1973. godine u Beogradu, dok je 27. po redu festival održan od 17. do 22. marta 1980. Tada je već naslovne logoe festivala počeo da krasi i naziv Filmski festival Beograd.

Neki od filmova iz bivše Jugoslavije koji su tada bili prikazani su dokumentarci Favorit, Kadinjača, Dar, Udružene naravi, ali animirani filmovi Basna, Predstava, Prozor, Parabola, Njegovo velilčanstvo i drugi.

Foto: DDS arhiva

Uprkos bombardovanju…

Istovremeno, jedno od najznačajnijoh izdanja festivala je i ono iz 1999. godine. Uprkos bombardovanju Beograda festival nije otkazan. Iako je provobitni trebalo da nastavi tradiciju prikazivanja u Domu sindikata,  filmske projekcije su zbog „ratne situacije“ premeštene na nešto sigurniju, odnosno manju salu u  Doma omladine.

 Foto: DDS arhiva, promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
2
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
1
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
2
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.