„Jednoga dana mi se nećete smejati! Idem tamo i ja ću biti neko!ˮ, govorila je kao Viki Lester u filmu „Zvezda je rođenaˮ iz 1937. godine. Skoro deceniju pre objavljivanja ovog filma, tada 22-godišnja Dženet Gejnor, bila je prva glumica koja je dobila prestižnu nagradu za najbolju glumicu američke Akademije filmskih umetnosti i nauka.

Ujedno, Dženet je bila i jedina glumica kojoj je ova nagrada dodeljena za tumačenje uloga u tri različita (nema) filma – 1927. za filmove „Sedmo neboˮ i „Izlazak suncaˮ, a naredne godine za film „Ulični anđeoˮ.

Foto: Wikimedia Commons

„Prirodno, bila sam uzbuđena, ali samim tim što je to bila prva godina, nagrade Akademije nisu imale pozadinu ili tradiciju, a prirodno je da mi nije značilo u istoj meri kao što je to danas slučaj. Da sam znala kakav će značaj imati u narednim godinama, sigurna sam da bih bila presrećna. U to vreme, mislim da sam ushićenija bila da upoznam Daglasa Ferbanksa”, rekla je Gejnerova jednom prilikom.

Lauru „Loliˮ Gainor su još kao malu očuh i majka podsticali da se bavi glumom. Rođena je 6. oktobra 1906. u Filadelfiji. Seli se prvo u San Francisko, a zatim u Los Anđeles u kojem se školuje. Iako je Dženet karijeru započela kao statista u kratkometražnim nemim filmovima 1924. godine, uspela je da nakon dve godine u glumačkim vodama sklopi petogodišnji ugovor sa Fox filmskom korporacijom (danas 20th Century Fox).

Tumačenje Ane Burger u filmu „Poplava u Džonstaunuˮ donelo joj je 1926. godine uloge u filmovima poput „Ponoćni poljubacˮ i „Povratak Pitera Grimaˮ. Iste godine je bila i u WAMPAS Baby Stars kampanji (Western Association of Motion Picture Advertisers – Zapadno udruženje filmskih oglašivača) koja je od 1922. do 1934. svake godine ubrajala desetak glumica za koje se verovalo da su bile na pragu da postanu velike filmske zvezde.

Iako nije bila trenirana glumica, niti se isticala pevačkim i igračkim sposobnostima, već 1927. Gejnerova postaje vodeća glumica Holivuda, a ubrajaju je i među najprofitabilnijim glumcima tog doba.

Dženet i Čarls Ferel u filmu “Sedmo nebo” / Foto: Screenshot

„Bilo je lepo od njih što su odlikovali glumicu koja je tek počinjala. Naročito jer ja zaista nisam znala ništa o glumi. Bila sam devojka koja je upala u sve to. Nemam predstavu kako sam naučila da glumim”, izjavila je Dženet.

Crvenokosoj heroini nemog filma, jedva višoj od metar i pedeset centimetara, pojava zvučnih filmova nije predstavljala prepreku u razvijanju glumačke karijere. Njen prvi zvučni film bio je „Sunny Side Upˮ. Mnogi smatraju da je Dženet poslužila kao inspiracija za stvaranje izgleda lika Snežane iz istoimene bajke.

Njen filmski partner je bio glumac Čarls Ferel. Zajedno su glumili u preko deset filmova, a bili su poznati kao jedni od „američkih omiljenih golupčićaˮ. Kada je donela odluku da više neće snimati filmove, Dejvid Selznik joj nudi glavnu ulogu u filmu „Zvezda je rođenaˮ pored glumca Fredrika Marča.

Foto: Wikimedia Commons/ Max Munn Autrey

„Priča je bila savršena za mene, nebitnu osobu bez ikakvog velikog talenta koja odjednom postaje zvezdaˮ, govorila je Gejnerova u intervjuu za Times 1980. godine.

Iako joj je ta uloga donela drugu nominaciju za Oskara, Dženet 1939. nakon filma „Mladi u srcuˮ zvanično napušta svet filma, udaje se i sa mužem Gilbertom Adrijanom, nagrađivanim filmskim kostimografom dobija sina Robina.

„Gledala sam oko sebe i nisam videla mnogo srećnih glumica. Bilo je toliko stvari koje sam želela da radim i znala sam da neću moći da radim to ako bih nastavila sa filmovima. Valjda sam želela da budem normalnijaˮ, rekla je jednom prilikom Gejnerova.

Njihova veza je u Holivudu važila za lavanda brak, uzevši da se znalo da je njen muž bio homoseksualac. Brak sa Adrijanom trajao je do njegove smrti, a sami Dženet i Adrijan tvrdili su da je njihova ljubav bila na prvi pogled. Kada nije bila u Los Anđelesu ili Njujorku, odmarala je na ranču u Brazilu.

„Nikada nisam najavila penzionisanje ili bilo šta slično. Jednostavno je to bila faza u mom životu… Bila sam u potpunosti zadovoljna ulogom žene i majke.ˮ

Dženet sa suprugom Gilbertom Adrijanom Dženet se nakon muževljeve smrti preudala za svog dugogodišnjeg prijatelja Pola Gregorija. Filmu se vratila još samo jednom, 1957. godine u komediji „Bernardinaˮ, međutim scene koje je snimila nisu ušle u film, što je glumicu veoma uvredilo.

„Ljudi su godinama pokušavali da me dovedu da radim nešto. Većina je bila smeće. Jedan film koji jesam radila „Bernardinaˮ je bio užasan. Verovatno sam ulogu prihvatila u tenutku slabosti.ˮ

Oprobala se i na Brodveju početkom osamdesetih u predstavi „Harold i Modˮ kao 80-godišnja ekscentrična žena koju privlači 19-godišnjak. Imala je plan – ako bi doživela neuspeh, „barem je bila avanturaˮ, pa bi se samo pokupila i vratila kući da se bavi slikanjem. Međutim, njena karijera je prekinuta 1982. godine nakon povreda koje je zadobila u saobraćajnoj nesreći kada je kombi udario u taksi kojim se vozila Dženet. U sudaru je povređena i njena prijateljica Meri Martin, a Merin menadžer je podlegao povredama. Od posledica povreda umire 1984. godine.

Sahranjena je pored svog drugog muža na Holivudskom groblju. Do 1986. godine važila je za najmlađu dobitnicu Oskara u kategoriji za najbolju glumicu.

Dženet nakon više od 110 godina od svog rođenja ostaje upamćena ne samo kao vodeća glumica Holivuda u 37 filmskih ostvarenja s kraja 1920-ih godina i prva dobitnica Oskara, već i kao slikarka tehnikom ulje na platnu. Slikala je povrće i mrtvu prirodu, svoje slike je predstavila na četiri izložbe, a prodala ih je preko dve stotine.

Američka Akademija joj je 1978. godine na pedesetoj, jubilarnoj dodeli Oskara uručila specijalnu nagradu za „zadovoljstvo i zabavuˮ koju je pružila ljubiteljima filma širom sveta. Gradski festival umetnosti u San Dijegu je tada 76-godišnjoj Dženet dodelio odlikovanje, a u njenu čast su prikazane neke od scena iz filmova u kojima je glumila, a gledajući sebe na filmskom platnu izmamilo joj je osmeh.

Jedan filmski kritičar je s razlogom za Dženet rekao da je bila „savršen romantični tipˮ.

Foto: Printscreen


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
7
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.