Beogradskoj čitalačkoj publici, sinoć, 27. februara, predstavljeno je reizdanje romana „Istočni diwan“ bosanskohercegovačkog pisca Dževada Karahasana.

Iako je knjiga prvobitno objavljena još 1989, i govori o daljoj prošlosti, kao i tada, i danas je vrlo aktuelna, zaključili su i Jasmina Ahmetagić, autorka predgovora i Tamara Krstić, književna kritičarka, koje su govorile na promociji.

„Istočni diwan“ predstavlja metafizičku prozu, objasnila je Ahmetagić i dodala da „na što se više aspekata neki roman obrati vašem biću, on je toliko vredan“.

„Nama nijedna misao nije nametnuta, već mi biramo zajedno sa tim likovima i odlučujemo se za onu opciju koja nam u tom času bude bliža“, istakla je između ostalog Ahmetagić.

Foto: Kulturni kišobran/Miljana Miletić

„Dževad Karahasan na svakoj stranici ovog romana zapravo pokazuje koliko književnost može da se ispisuje sa velikim K, da se tako tumači i da se tako doživljava“, istakla je Krstić.

Govoreći o pisanju romana, Karahasan je rekao da je bilo komplikovano baviti se mističkim iskusvima, jer je on skeptik.

„Ako bih morao baš o sebi govoriti, rekao bih da sam ja skeptik u fazi rezignacije. Čim neko o nečemu strašno mnogo govori i razdragano tvrdi nešto, znate da tu ima nešto problematično“, našalio se Karahasan.

Foto: Kulturni kišobran/Miljana Miletić

Urednik izdanja i moderator večeri, Aleksandar Šurbatović, izrazio je zahvalnost Džehvadu što je pristao da se njegovo delo objavi za izdavačku kuću Blum.  

Foto: Kulturni kišobran/Miljana Miletić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
30
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
26
Zanimljivo
korisno korisno
23
korisno
okej okej
20
okej
divno divno
16
divno
Predivno Predivno
13
Predivno
Super Super
30
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.