Beogradskoj čitalačkoj publici, sinoć, 27. februara, predstavljeno je reizdanje romana „Istočni diwan“ bosanskohercegovačkog pisca Dževada Karahasana.

Iako je knjiga prvobitno objavljena još 1989, i govori o daljoj prošlosti, kao i tada, i danas je vrlo aktuelna, zaključili su i Jasmina Ahmetagić, autorka predgovora i Tamara Krstić, književna kritičarka, koje su govorile na promociji.

„Istočni diwan“ predstavlja metafizičku prozu, objasnila je Ahmetagić i dodala da „na što se više aspekata neki roman obrati vašem biću, on je toliko vredan“.

„Nama nijedna misao nije nametnuta, već mi biramo zajedno sa tim likovima i odlučujemo se za onu opciju koja nam u tom času bude bliža“, istakla je između ostalog Ahmetagić.

Foto: Kulturni kišobran/Miljana Miletić

„Dževad Karahasan na svakoj stranici ovog romana zapravo pokazuje koliko književnost može da se ispisuje sa velikim K, da se tako tumači i da se tako doživljava“, istakla je Krstić.

Govoreći o pisanju romana, Karahasan je rekao da je bilo komplikovano baviti se mističkim iskusvima, jer je on skeptik.

„Ako bih morao baš o sebi govoriti, rekao bih da sam ja skeptik u fazi rezignacije. Čim neko o nečemu strašno mnogo govori i razdragano tvrdi nešto, znate da tu ima nešto problematično“, našalio se Karahasan.

Foto: Kulturni kišobran/Miljana Miletić

Urednik izdanja i moderator večeri, Aleksandar Šurbatović, izrazio je zahvalnost Džehvadu što je pristao da se njegovo delo objavi za izdavačku kuću Blum.  

Foto: Kulturni kišobran/Miljana Miletić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
9
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.