Ekskluzivna projekcija filma “KREKA: LOVAC NA SNOVE” i razgovor sa Miljenom Krekom Kljakovićem i rediteljem Slobodanom Ivetićem biće održana u četvrtak 17. juna u 20 sati, u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Uzbudljivi dokumentarac prati karijeru poznatog filmskog scenografa Miljena Kljakovića – Kreke i otkriva svu lepotu i značaj filmske scenografije. Scenograf koji je dao neprocenjiv doprinos domaćem i svetskom filmskom stvaralaštvu, svojom pričom, uz do sad neobjavljene materijale iz lične arhive i razgovore sa najeminentnijim autorima sedme umetnosti otkriva neuhvatljive trenutke skrivene iza filmske kamere. „Kreka: Lovac na snove“ snoliko je putovanje kroz veličanstveni svet filmskih dekora čoveka koji iluziju filma pretvara u stvarnost.

Rekli su o filmu:

Dugometražni dokumentarni film „Kreka – Lovac na snove“ je velika i uzbudljiva priča o majstoru scenografije Miljenu Kljakoviću Kreki, slikaru i arhitekti građevinskih čarolija u kojima su snimane scene svetski poznatih filmova. Gledajući ovaj film imate osećaj da je Krekin neverovatni umetnički dar i rad uzbudljiv kao da je reč o naučnoj fantastici. Zadivljujuće je šta je sve i s kim je Kreka radio i kakva čuda sagradio i ostavio na filmskom platnu kao da je reč o renesansnom slikaru.

Reditelj filma – Slobodan Ivetić je iz obilja dokumentarnog i snimljenog materijala izdvojio samo scene i ljude koji su bili važni u Krekinom radu i životu. To je reditelj Ivetić uradio atraktivno i dobro kao da je reč o igranom filmu.

Ovaj film za sva vremena prikazivaće se ne samo na našoj filmskoj akademiji već i na akademijama širom sveta kao primer vrhunskog rada i neverovatnog dara velikog scenografa od milja zvanog Kreka.   

                                                                            Dušan Kovačević, književnik i reditelj   

”… Umesto Kreke u javnosti su uvek više govorila njegova dela. A koliko su ona velika i značajna u Ivetićevom portretskom filmu o Kreki, čiji su standardi za ovaj filmski žanr veoma visoki, govore umetnici koji su sa njim sarađivali…”

Sve to je na pravi način „uhvaćeno” u dokumentarnom filmu sa rediteljskim potpisom nekadašnjeg francuskog đaka Slobodana Ivetića koji je mnogo više od svedočanstva o jednom pozamašnom umetničkom stvaranju. „Kreka: Lovac na snove” je film dragocen i festivalskim, bioskopskim i televizijskim gledaocima, ali i filmskim profesionalcima kada urone u zaostavštinu Miljena Kreke Kljakovića i njegove doprinose istoriji ne samo jugoslovenske i srpske već i svetske kinematografije.

                                                                      Dubravka Lakić, filmski kritičar – Politika 

 Posebno me je prijatno iznenadio dokumentarni film “Kreka: Lovac na snove” (92 min) reditelja i scenariste Slobodana Ivetića, namenski rad koji je trebalo da pruži uvid u život i delo Miljena Kreke Kljakovića (1950), ovogodišnjeg dobitnika počasnog priznanja ”Beogradski pobednik”.

“…film Slobodana Ivetića je temeljan i istraživački rad, sa obiljem novih i samo za ovu priliku načinjenih svedočanstava…”

“…Ivetić je iskoristio samo deo tog snolikog blaga. Ne pamtim kad je neki Fest zatvoren takvom količinom lepote i filmskih čuda.”

“ Kakva poslastica za kraj Festa!”

                                                                       Milan Vlajčić, filmski kritičar i književnik      


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.