EXIT je javnosti uputio otvoreno pismo povodom epidemiološke situacije u Srbiji, koje prenosimo u celosti:

U proteklom periodu u javnosti su učestale optužbe na račun mladih ljudi naše zemlje, koji su optuženi kao glavni krivci za eskaliranje epidemije u Srbiji. Mladi su kolektivno okrivljeni kao neodgovorna gomila koja ne poštuje mere i nema nameru da se vakciniše.

Bez namere da se upuštamo u ovu besmislenu raspravu koje ne doprinosi ničemu, želimo da skrenemo pažnju javnosti da je umesto optužbi, mlade Srbije potrebno prepoznati kao deo rešenja i ponuditi im ruku saradnje i jasnu viziju što skorijeg povratka normalnog života.

Problem koji je bio očigledan već neko vreme, a o kome se sada sve više priča je činjenica da smo kao zemlja došli u paradoksalnu situaciju da imamo dovoljno vakcina, ali ne i onih koji žele da se vakcinišu.

Očigledno je da je strategija širenja straha i panike dostigla svoje limite i da je mladima, ali i ostatku društva, potrebno ponuditi putanju izlaska iz krize kroz jasan plan otvaranja zemlje i time motivisati svakog pojedinca da učini sve što je u njegovoj i njenoj moći kako bi taj plan postao realnost.

Velika Britanija, sa kojom Srbija predvodi stopu vakcinacije u Evropi, donela je ovakav plan još pre više od mesec dana koji u nekoliko faza predviđa ukidanje svih restrikcija i povratak normalnog života do 21. juna ove godine.

Plan otvaranja je doveo do naglog talasa, ali ovaj put ne epidemiološkog, već talasa optimizma, pogotovo u segmentima društva ove zemlje koji su najviše pogođeni pandemijom, kao što su to turizam i manifestacije. Naravno, jasno je naznačeno da sprovođenje plana zavisi od adekvatnog smanjenja aktivnosti virusa, što je dodatno motivisalo celo društvo da sa još većim stepenom odgovornosti poštuje propisane mere i odazove se pozivima za vakcinaciju.

Upravo tako nešto je potrebno i našoj zemlji. Pozivamo Vladu Srbije i Krizni štab da pod hitno izađe sa ovakvim planom. 

Umesto da se mladi i muzičari proglašavaju državnim neprijateljima broj jedan, potrebno ih je prepoznati kao deo rešenja i pozvati ih, kao i sve druge javne ličnosti, manifestacije i sve segmente društva, da svojim uticajem, kao i individualnom i kolektivnom odgovornošću, dovedemo do što skorijeg vraćanja normalnog života. Što da ne, Srbija taj uspeh može ostvariti čak i pre Velike Britanije i biti prva zemlja u Evropi koja je pobedila virus. Od nas sve zavisi. 

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.