Koliko često se pitate šta se dešava s ljudima u zatvoru? I da li razmišljate o tome šta bi trebalo da se dešava? To su neka od pitanja kojima se bavi emisija “Fakultet iza rešetaka” (College Behind Bars).

Ovaj dokumentarni serijal za PBS je režirao nagrađivani filmejker Linn Novick. Ova emisija se prikazuje na Netflixu i trenutno je dostupna prva sezona koja sadrži četiri epizode. Emisija prati program fakultetskog obrazovanja odabranih zatvorenika koji su tu privilegiju zaslužili prijavom i zadovoljavanjem određenih kriterijuma.

Serijal prati nekolicinu zatvorenika – studenata u muškom i ženskom zatvoru. Osvrće se na njihove lične životne priče – odakle dolaze, iz kakvih porodica, u kakvom okruženju su odrasli, da li su imali jednog ili oba roditelja, kakva im je bila ekonomska situacija, da li su bili okruženi mirom ili nasiljem u komšiluku… Ovaj deo njihovog života se sažima sa njihovom zatvorskom svakodnevnicom u sadašnjosti. Šta je to što čini život u zatvoru? Kroz koje izazove prolaze dok borave tu? Uz to se prikazuju inserti njihovih predavanja, projekata i uopšte njihovog studentskog života u zatvoru.

U serijalu se istražuju odgovori na teška pitanja kao što su:

  • Da li zatvorenici zaslužuju obrazovanje s obzirom na to da je osoba protiv koje je zločin počinjen prošla kroz patnju u manjoj ili većoj meri u zavisnosti od težine zločina, zajedno sa svojim porodicama?
  • Koja je stopa povratka u zatvor kada zatvorenici prođu kroz ovaj obrazovni program u odnosu na one koji to ne urade?
  • Da li je čovekova vrednost ravna najgoroj stvari koju je uradio?
  • Da li zatvor služi samo za kažnjavanje ili i za rehabilitaciju ljudi?
  • Koja je tačka u delima čoveka posle koje nema oproštaja?

Svako ima subjektivan osećaj svoje realnosti i neko je možda doživljava boljom, a neko groom od onoga što ona objektivno jeste. Ono što je zanimljivo u vezi zatvorenika čiji se život prati u ovoj emisiji jeste da je retko koji, ako ijedan, imao ono što bi se objektivno nazvalo srećnim i bezbrižnim okolnostima počevši s njihovim detinjstvom, pa prateći ih kroz život.

Ono što im pohađanje ovih kurseva omogućava jeste osećaj zajednice i bezbrižnosti koji možda baš tu u zatvoru u ovom obrazovnom programu, mogu da osete po prvi put u životu. Ovaj osećaj je nešto što im pomaže da održe fokus u teškim trenucima koji su u zatvoru neminovni. U tom beznađu istih, dosadnih, čisto egzistencijalnih dana koje provode u svojim ćelijama, oni nalaze cilj koji ih vuče ka tome da se ponašaju konstruktivno umesto destruktivno. Nalaze ljude koji ih gledaju kao ljude i koji žele da im pomognu da postanu bolji i da razviju veštine koje su im neophodne kako bi uspeli da preokrenu svoj život i kako bi jednom kad izađu iz zatvora i ostali izvan njega.

Foto: Youtube/Printscreen/PBS


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
9
Super
Kristina Vuković
Kristina Vuković je diplomirani kulturolog. Slobodno vreme najrađe provodi napolju, okružena prirodom. Voli da pleše, peva, crta, glumi i da se raduje budućnosti.