Poštujući aktuelne preporuke nadležnih institucija, naučni centar Fenomen ovih dana otvorio je upis za novu generaciju školaraca koje od 1. septembra očekuje najbolja naučna avantura u Beogradu.

U skladu sa trenutnom situacijom i merama koje su na snazi zbog pandemije izazvane virusom korona, naučni centar Fenomen prilagodio je svoj jesenji upis i za sve radoznalce i njihove roditelje pripremio deset novih fenomena za izučavanje!

U malim grupama prilagođenim različitim uzrastima, polaznici Fenomena biće u prilici da se upuste u zabavne eksperimente, prisustvuju zanimljivim predavanjima i učestvuju u interaktivnim radionicama koje će im prikazati novo, uzbudljivo lice nauke. Prvi fenomen koji će mali radoznalci proučavati već od sledeće sedmice biće neuništiva energija

“Otkrivajući njene različite oblike, ispitujući fascinantne osobine i upoznavajući se sa svime što ona pokreće, polaznici Fenomena moći će kroz radionice, predavanja i rad u laboratoriji na zabavan način da se uvere da se uvere da je energija neizostavni deo svega što postoji oko nas”, poručuje jedan od Fenomenovih predavača Milan Popović.

“Biće tu mnogo fizike, hemije, za ovu priču neizbežne ekologije, kao i dosta sasvim novih eksperimenata koje jedva čekamo da vam pokažemo!”, dodaje on.

Oktobar je rezervisan za toplotu i temperaturu, dok će četiri agregatna stanja biti više nego dovoljna za naučnu avanturu koja će se odvijati u novembru. Za sam kraj turbulentne 2020. godine Fenomenova ekipa pokušaće da uspostavi ravnotežu i zajedno sa decom istraži zbog čega je ovaj naučni fenomen jedan od najvažnijih za našu planetu i opstanak kako prirode, tako i svih nas njenih stanovnika. 

“Trenutno se nalazimo u vremenu neizvesnosti, u jednoj velikoj nepoznanici. Tokom poslednjih predavanja u naučnom centru Fenomen, nije prošao nijedan čas, a da nisam ostala fascinirana idejama i inovacijama naših mladih naučnika i naučnica. Toliko sam bila zapanjena njihovom kreativnošću i idejama da sam se više puta zapitala kako to već neko zaista nije sproveo u delo”, navodi jedna od predavačica Jelena Andreja Radaković.

“Upravo je ovo vreme kada nam je potrebno da se naši najmladji, naša budućnost, zapitaju šta sve mogu da učine da promene svet. Planeta Zemlja otvorila je konkurs na vaše ideje. Pohitajte!”, dodaje ona. 

Foto: Naučni centar Fenomen

Osim redovnog programa, zbog velikog interesovanja roditelja Fenomen ove jeseni pokreće i dopunske časove za osnovce viših razreda iz matematike, biologije, fizike i hemije. Tokom rada u manjim grupama, tim mladih naučnika potrudiće se da školarcima približi i pojasni gradivo prateći usvojeni školski program

Naučni centar Fenomen osnovao je 2017. godine tim koji stoji iza Festivala nauke i Noći muzeja, dve u celom regionu prepoznatljive beogradske manifestacije koje se bave popularizacijom nauke i kulture. Tokom prve tri godine postojanja, kroz Fenomen je prošlo više od petsto mališana koji su sa zadovoljstvom izučavali najrazličitije naučne fenomene i radoznalo se hvatali u koštac sa naučnim izazovima. 

Sve informacije o upisu novih članova, kao i formular za prijavu za besplatne probne radionice, mogu se pronaći na sajtu fenomen.rs, kao i putem društvenih mreža fejsbuk i instagram

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.