Kreativni tim festivala Alternative Film/Video najavio je moguće gašenje festivala posle 38 godina postojanja. Tim povodom, oglasila se u ustanova Dom kulture “Studentski grad” (DKSG), koja je i glavni organizator Festivala sa pozivom da se pomogne da se ovaj festival ipak održi.

Finsnsijski problemi glavni su razlog ove odluke tima Festivala, i to zbog izostanka finansiranja festivala na konkursu Ministarstva kulture i informisanja.

Kako se navodi u saopštenju DKSG, ova ustanova “razume okolnosti koje su poremetile redovno finansiranje projekata Ministarstva kulture i informisanja iz oblasti savremenog stvaralaštva, ali izražava žaljenje zbog izostanka podrške festivalu Alternative koji predstavlja oazu za ceo jedan segment filmskog stvaralaštva koji nema mogućnosti opcionog finansiranja”.

“Festival je tokom 38 godina postojanja postao svojevrsni ambasador kulture Srbije u svetu, i kao takav je uvršten među retke filmske festivale koji neguju alternativnu filmsku umetnost”, navodi se dalje u saopštenju DKSG.

Iako će Festival Alternative Film/Video biti održan u redovnom terminu, u drugoj nedelji decembra, forma Festivala biće prilagođena okolnostima prouzrokovanim pandemijom Kovid 19 kao i finansijskim mogućnostima ustanove DKSG, čije je finansiranje takođe poremećeno usled pandemije koronavirusa.

Zato, DKSG poziva širu javnost i sve zainteresovane da se jave na mejl [email protected] kako bi pomogli održavanju festivala, i kako bi pomogli da se ojača alternativno filmsko stvaralaštvo umetnika iz Srbije, koji su proslavili ovaj vid umetnosti širom sveta.

Foto: DKSG


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
1
Super
Kristina Vuković
Kristina Vuković je diplomirani kulturolog. Slobodno vreme najrađe provodi napolju, okružena prirodom. Voli da pleše, peva, crta, glumi i da se raduje budućnosti.